28 februari 2012

Strijd tegen rondtrekkende bendes opgevoerd

Winkeldiefstal

Justitie, politie en winkeliers gaan intensief samenwerken om rondtrekkende bendes effectiever te bestrijden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Detailhandel Nederland hebben dit eind februari vastgelegd in het Convenant Bestrijding Rondtrekkende Dadergroepen. Alleen al in Nederland bezorgen rondtrekkende bendes € 250 miljoen aan schade voor winkeliers.

Aanpak

Kern van de aanpak is dat bedrijven op grote schaal informatie gaan delen met de politie en Openbaar Ministerie. Vooral winkeliers die landelijk opereren, beschikken vaak over beeldmateriaal en informatie over de werkwijze van rondtrekkende bendes. Als winkeliers vermoeden dat ze te maken hebben met een (internationale) bende, leveren ze die informatie aan bij de politie. Naast winkeldiefstal richt de aanpak zich nu ook op autodiefstallen en inbraken.

Om te voorkomen dat rondtrekkende bendes hun straf ontlopen door de grens over te trekken, komt er een intensievere gegevensuitwisseling met internationale politiediensten.

Achtergrond

Een rondtrekkende bende is een groep daders die zich stelselmatig verrijkt door onder meer grootschalige winkeldiefstallen, autodiefstallen en inbraken. Dit type bendes voert een breed scala aan delicten uit en is internationaal actief. Het internationale en professionele karakter van deze criminaliteit maakt de aanpak complex. De bendeleden gebruiken bijvoorbeeld rooftassen om winkeldiefstallen te plegen of saboteren inbraakalarmsystemen om ’s nachts toe te kunnen slaan.

Bron: Detailhandel Nederland