24 april 2019 | Dossier: Klanten,

Grote pieken en dalen in tekenbeten

Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University iets bijzonders in het aantal tekenbeetmeldingen bij Tekenradar.nl. Een hoogterecord in de eerste 6 maanden en een laagterecord in de laatste 6 maanden. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde. Blijf je klanten daarom informeren over het gevaar van een tekenbeet.

Kind in natuur - gevaar tekenbeet en Lyme

In 2018 kreeg Tekenradar.nl zo’n 8.500 meldingen van tekenbeten, wat een gemiddeld aantal is. Dit ligt rond het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Echter, in de eerste helft van 2018 kwamen er meer meldingen binnen dan ooit. Het aantal lag een derde hoger dan gemiddeld. Vanaf juli zakte het aantal meldingen onverwacht hard. De tweede helft van het jaar werden 37% minder tekenbeten gemeld dan normaal. Dit was een laagterecord.

Teken in strooisellaag

Vooral in het warme april, mei en juni lag het aantal tekenbeetmeldingen hoger dan normaal, mogelijk omdat meer mensen naar buiten gingen door het mooie weer en daarmee een grotere kans hadden een tekenbeet op te lopen. In de loop van mei begon een lange periode van droogte. In juli viel er gemiddeld over het land maar 10 millimeter regen. “Een mogelijke reden voor het lage aantal tekenbeten in de tweede helft van 2018 is deze bijzondere droogte” zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University. Bekend is dat teken als het heel droog is proberen om uitdroging te voorkomen door in de strooisellaag te kruipen.

Medlingen op tekenradar
Aantal tekenbeetmeldingen per week ontvangen via Tekenradar.nl in 2018 en begin 2019 vergeleken met het 5-jaarsgemiddelde.

Voorlichting aan klanten

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. 1.000 tot 2.500 mensen houden daarvan langdurende klachten. Je kunt helpen om deze ziekte te voorkomen door je klanten te adviseren om zich na een uitstapje ‘in het groen’ altijd te controleren op teken. Het zo snel mogelijk verwijderen van een teek halveert namelijk de kans op lymeziekte. Blijf altijd aandacht aan dit onderwerp geven, zodat je klanten goed geïnformeerd zijn over het gevaar van een, op het oog, kleine tekenbeet.

 

 

App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kunnen je klanten (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en zien ze wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone).

Get it on Google Play     

Controle op teken

Kennisinstituut Stigas heeft een korte animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​ Deel deze video op je website of Facebook-pagina.


Meedoen aan onderzoek

Het RIVM doet onderzoek naar lyme en andere tekenbeetziekten. Kinderen en volwassenen met lyme kunnen meedoen aan dit onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met koorts na een tekenbeet kunnen zich op deze site aanmelden voor het onderzoek.

Bron: RIVM, WUR en Stigas | foto: Leah Kelley