05 maart 2012 | Dossier:

Twee derde ondernemers investeert in eigen ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Bijna twee derde (65%) van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in de eigen ontwikkeling door middel van een opleiding, cursus of training. Ze deden dat vooral door het volgen van een cursus of training via een brancheorganisatie of ander (opleidings)instituut (66%) en/of het bezoeken van seminars (55%). Dit blijkt uit onderzoek onder deelnemers aan het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Vakkennis

Ruim acht op de tien (84%) ondernemers die de afgelopen drie jaar een opleiding of cursus volgden, hebben vakkennis bijgespijkerd. Ruim vier op de tien (44%) hebben (ook) geïnvesteerd in het ontwikkelen van persoonlijke eigenschappen. De grootste groep (45%) van ondernemers die een opleiding of cursus volgden, besteedde gemiddeld één tot drie uur per week aan zelfontwikkeling. Voor 13% van hen kwam het aantal uren per week gemiddeld uit op vijf of meer.

Ondernemers hechten waarde aan persoonlijke ontwikkeling

Bijna alle ondernemers (96%) vinden ontwikkeling op het gebied van vakkennis (zeer) belangrijk. Ook ontwikkeling op de gebieden van persoonlijke ontwikkeling in het algemeen (86%), kennis van ondernemerschap (84%), persoonlijke groei (83%) worden door een grote meerderheid van de ondernemers als (zeer) belangrijk gezien.

2012

Bijna twee derde (65%) van de ondernemers is van plan om (ook) in 2012 te investeren in persoonlijke ontwikkeling door het volgen van een opleiding of cursus. 46% is van plan dit te doen op vakinhoudelijk gebied, 20% op het gebied van algemene (ondernemers)vaardigheden, 18% voor hobby/plezier en 15% buiten het eigen vakgebied in verband met verbreding of een toekomstige switch.

Scholingsdagen

Dibevo onderschrijft het belang van vakkennis en persoonlijke ontwikkeling. Twee keer per jaar organiseert de branchevereniging een gratis toegankelijke scholingsdag voor dierenspeciaalzaakeigenaren en hun medewerkers. Ondernemers kunnen zich deze week nog inschrijven voor de scholingsdag over visziekten en het actief benaderen van bezoekers in de winkel. De scholingsdag vindt plaats op 12 maart in Aristo Utrecht.  

Bron: Kamer van Koophandel