Uit onze controle is gebleken dat uw onderneming, zoals geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK), niet volledig voorzien is van de vereiste bedrijfsinformatie in zowel het handelsregister als het UBO-register. Als ondernemer bent u verplicht deze informatie volledig en juist in te dienen.
Deze zinnen uit een e-mail die een Dibevo-lid ontving, lijken aardig echt, waardoor je toch even op scherp staat en denkt: ‘zou het?’ Phishing-mails worden steeds beter, dus gezond wantrouwen wordt steeds belangrijker.
Check de afzender
Wat je bijna standaard moet doen bij mails waarin om directe actie wordt gevraagd, is het checken van het e-mailadres van de afzender. De kans dat het ministerie van EZ een mail stuurt met als afzender lis@coxwellstreet.co.uk is volledig nul. Dus dat is al een reden om de mail in de prullenbak te gooien.
Let op: soms lijkt het e-mailadres van de afzender te kloppen, maar dan is er één karakter op een minder opvallende manier veranderd. Dan staat er bijvoorbeeld info@klantbeheer@1ng.nl in plaats van info@klantbeheer.ing.nl.
Let op: door e-mailspoofing kun je ook een phishingmail krijgen van het juiste e-mailadres van een organisatie of bijvoorbeeld je bank. Hiermee proberen fraudeurs jou te overtuigen van de echtheid van een e-mail. Laat je er niet door misleiden. Twijfel je aan de echtheid van een mail? Bel dan de organisatie of bank.
Google de inhoud
Een tweede goede controle is om te checken of de inhoud van de mail als fraude bekend staat. Kopieer de eerste alinea van de mail en plak deze in het zoekveld van Google. Bij de mail uit het voorbeeld kwam direct een pagina van Fraudehelpdesk naar voren, waarop het bericht meteen als ‘valse e-mail’ werd gecategoriseerd.
Bij twijfel? Vraag Dibevo
Twijfel je ondanks deze twee checks aan de herkomst van een mail? Neem dan gerust contact met ons op.