11 januari 2016

Vaccin tegen dodelijk RHD2-virus beschikbaar in Nederland

Konijn

Het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht heeft laten weten dat er inmiddels een vaccin beschikbaar is voor de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD2 (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd. Dierenartsen kunnen het uit Spanje geïmporteerde vaccin bestellen bij de Apotheek Diergeneeskunde.

In tegenstelling tot sommige andere EU-landen was er in in Nederland tot voor kort nog geen vaccin tegen RHD2 beschikbaar. Daarom heeft de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde contact gelegd met de leverancier van dit vaccin. Sinds vorige week distribueert de Apotheek Diergeneeskunde het vaccin onder de dierenartsen in Nederland.

Ook Frans vaccin binnenkort beschikbaar

Het vaccin moet na 6 weken herhaald worden (geboosterd) en is daarna een half jaar geldig. Over enige tijd zal naar verwachting ook een Frans vaccin beschikbaar komen dat niet geboosterd hoeft worden en eveneens een half jaar geldig is. Wanneer dit vaccin precies beschikbaar zal zijn is nog niet bekend. Houd daarvoor de website van de faculteit Diergeneeskunde in de gaten.

Vaccinatie tegen myxomatose en RHD1 blijft nodig

Het nieuwe vaccin beschermt alleen tegen het RHD2-virus. Om te beschermen tegen myxomatose en het RHD1-virus dienen konijnen ook de reguliere inenting te ontvangen.

Meer informatie

Op de website van het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht komt doorlopend nieuwe informatie beschikbaar. Kijk ook naar de tips en waarschuwingen onder het kopje ‘Voor opvangorganisaties van konijnen’.