29 november 2013

Vakopleiding hondentoiletteren internationaal erkend

Vakopleiding hondentoiletteren nationaal en internationaal gecertificeerd.

Sinds september is de HKI-vakopleiding hondentoiletteren zowel nationaal als internationaal gecertificeerd. Iedereen die nu de opleiding tot hondentrimmer volgt bij het HKI, weet precies wat hij krijgt: een officieel erkend diploma. Dan weet niet alleen jij, maar ook de rest van Europa wat je waard bent.

Deze zomer diende het HKI een aanvraag in om de vakopleiding hondentoiletteren officieel te erkennen. Dat erkennen kan zowel op nationaal als op internationaal niveau. Omdat het HKI overtuigd is van de kwaliteit van haar opleidingen, werd besloten op het hoogste doel te mikken: een erkenning op zowel NLQF als EQF-niveau. Na een grondige analyse van stichting, opleidingen en docenten mag het HKI zich sinds 19 september zowel Nederlands als Europees gecertificeerd noemen.

Wat is NLQF en EQF?

Het Nederlands kwalificatiekader NLQF is een manier om scholingen met elkaar te vergelijken. Hiermee kun je heel nauwkeurig het niveau van een opleiding bepalen. Wat heb je nou eigenlijk geleerd en hoe waardevol is jouw diploma in vergelijking met andere? Binnen het NLQF zijn er een aantal niveaus en de HKI-vakopleiding hondentoiletteren is ingeschaald op niveau 3.
Dat geldt ook voor het kwalificatiekader op Europees niveau, het EQF. 31 Europese landen hebben een internationaal kader gevormd om opleidingen te vergelijken. Ook binnen het European Qualifications Framework is de HKI-vakopleiding hondentoiletteren ingeschaald op niveau 3. Nu dat een feit is, komt op elk nieuw HKI-diploma de verwijzing naar het EQF-niveau. En stel nu dat jij als gediplomeerd hondentoiletteerder wilt gaan werken in een land als België of Frankrijk, dan is jouw HKI-diploma daar net zo geldig als in Nederland.

Vak apart

Hondentoiletteerder of hondentrimmer is een vak apart maar ook een prachtig beroep. Als hondentrimmer weet je alles van honden, rassen en vachten en moet je goed met dieren kunnen omgaan. Tijdens de opleiding is veel aandacht voor dierenwelzijn maar natuurlijk is een goede hondentrimmer wel degelijk ook een ‘mensen-mens’. Vakkennis en omgang met mensen zijn ontzettend belangrijk. Vaak ben je als hondentoiletteerder zelfstandig ondernemer. Daarom komt bij de opleiding van het HKI ook het aspect ‘bedrijfsvoering’ om de hoek kijken.

Over het HKI

De stichting Huisdier Kennis Instituut (HKI) verzorgt opleidingen, trainingen en examens op het gebied van huisdieren. Van de kennis die komt kijken bij het runnen van een dierenspeciaalzaak of trimsalon tot specialisatiemodules over reptielen of kattengedrag. Dibevo werkt samen met het HKI en samen verzorgen we de scholingsdagen. Ook krijgen Dibevo-leden korting op een cursus of opleiding die via het HKI gevolgd wordt.