6 augustus 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Vaststelling TVL subsidie voor het eerste kwartaal 2021

Maak je gebruik van de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het eerste kwartaal van 2021? Dan stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op dit moment het definitieve subsidiebedrag vast waar jij als een ondernemer recht op hebt.

Om dit definitieve bedrag te berekenen maakt de RVO gebruik van de werkelijke omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2021, die ze opvragen per e-mail. Vaak heeft de RVO het formulier al voor je ingevuld met gegevens van de Belastingdienst. Je hoeft dan alleen nog akkoord te geven op het vaststellingsverzoek (na controle van de gegevens natuurlijk). Soms moet je de werkelijke omzetgegevens nog invullen of vragen ze om aanvullende informatie.

Ontbrekend bewijs

Als er om ontbrekend bewijs gevraagd wordt, zijn de volgende stukken bewijs van de omzet: 

  • btw-aangiftes van de subsidieperiode (en de referentieperiode als de omzet verschilde van de aanvraag);
  • een duidelijke uitdraai uit het boekhoudprogramma van de omzet: bedrijfsnaam, het bedrag van de omzet en de periodes moeten goed zichtbaar zijn;
  • een goedgekeurde en gedeponeerde jaarrekening.

Je kunt de werkelijke omzet, zónder btw, van Q1 tot uiterlijk 1 oktober doorgeven. Wanneer de gegevens juist en volledig zijn beslist en betaalt de RVO in de meeste gevallen binnen 3 weken.

Hebt je de vaststelling van Q4 van 2020 ook nog niet afgerond? Dit kan nog tot 1 september 2021.

Aanvragen boven de €125.000

Bij een TVL-subsidie van €125.000 of meer is extra controle nodig. Met een accountantsproduct bevestigt de accountant of accountants-administratieconsulent dat de opgegeven omzet klopt en dat de TVL-aanvraag aan de subsidievoorwaarden voldoet. Het accountantsproduct is vanaf half augustus beschikbaar. 

Op deze manier controleert de RVO of de gehele onderneming niet boven het maximale steunbedrag uitkomt van € 1.800.000. Dit geldt vanaf deze TVL-periode ook voor mkb-ondernemingen.

Ook NOW aangevraagd? 

Dan kan de verruiming van de TVL ervoor zorgen dat je geen recht meer hebt op de NOW. De TVL telde als omzet mee voor NOW 1 (maart tot en met mei 2020) en NOW 2 (juni tot en met september 2020). Vooral bedrijven in een sector met een hoog vaste lasten percentage en een omzetverlies dat relatief dichtbij de omzetverliesdrempel van 30% zit lopen risico de loonkostensubsidie van de NOW gedeeltelijk of geheel te moeten terugbetalen. Je kunt er dan voor kiezen om bij de vaststelling van TVL Q1 of de vaststelling van TVL Q2 een lager omzetverlies op te geven. Raadpleeg je accountant of boekhouder voor advies.