22 juni 2016 | Dossier: Dierenwelzijn,

Veelbelovende nieuwe behandeling voor rugpijn bij honden

Net als mensen hebben ook honden vaak last van chronische rugpijn. Maar een oplossing lijkt in zicht, vertelt Marianna Tryfonidou, dierenarts-specialist bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Een lokale injectie in de tussenwervelschijf met een pijnstiller en ontstekingsremmer geeft veelbelovende resultaten. Honden lijken sneller te herstellen en een operatie is niet meer nodig, of kan worden uitgesteld.

Behandeling voor rugpijn bij honden

Lage rugpijn komt veel voor bij honden en bij mensen. In veel gevallen houdt rugpijn verband met slijtage van de tussenwervelschijf, waardoor een hernia kan ontstaan. “De meeste honden en ook mensen zijn voldoende geholpen met pijnstilling en/of fysiotherapie”, vertelt Marianna Tryfonidou. “Maar langdurig gebruik van orale pijnstillers kan voor bijwerkingen zorgen. Soms zijn de pijnklachten zo ernstig of is er sprake van neurologische uitval. Dan zullen we de hond moeten opereren.”

Verlamming

Eén op de twee grote rashonden krijgt op latere leeftijd last van zijn rug. Rugpijn verloopt bij grote en kleine honden heel verschillend. Grote honden krijgen doorgaans veel geleidelijker klachten dan kleine honden. “Bij kleine rassen treedt vaak acute uitval op en dan raakt zo’n hondje verlamd. Dertig procent van de hondjes overlijdt aan de gevolgen van een hernia, dat is dus behoorlijk veel. Als er sprake is van neurologische uitval, dan moeten we de patiënt opereren. Maar het weghalen van een hernia lost het probleem niet altijd op. Het ruggenmerg is soms beschadigd door de hernia en dat zal eerst moeten herstellen. Dat kost tijd.”