Mank lopen
Eigenaren hebben niet altijd in de gaten dat hun hond last heeft van zijn rug. Ze merken wel dat hij minder graag wil wandelen of moeite heeft om bijvoorbeeld in de auto te springen, maar weten vaak niet wat de oorzaak is. Soms krijgen honden last van uitstralingspijn, waardoor ze mank gaan lopen. “Veel mensen denken dan dat die kreupelheid te maken heeft met een van zijn poten, maar de pijn komt vaak vanuit de rug.”
Eerst pijnstillers
Als een hond vanwege dit soort klachten bij de dierenarts komt, zal die eerst een klinische diagnose stellen. “We voeren orthopedisch onderzoek uit om te zien wat er precies aan de hand is. Mensen vinden het soms zielig als hun hond het onderzoek vervelend vindt, maar we moeten toch achterhalen waar de pijn vandaan komt”, zegt Tryfonidou. “We geven in eerste instantie pijnstillers mee en adviseren rust. Als de pijn daardoor niet overgaat, zoeken we verder. Meestal maken we dan een MRI-scan om de tussenwervelschijven en het ruggenmerg goed in beeld te krijgen.”
Lokale injectie
Als een hond niet goed reageert op orale pijnstilling, komt hij normaal gesproken in aanmerking voor een operatie. “Zo’n operatie is zwaar en er bestaat een kans dat de symptomen terugkomen. Bovendien ga je het slijtageproces van de tussenwervelschijf niet tegen, maar je behandelt slechts de symptomen. Daarom zijn we gaan kijken of we deze honden kunnen behandelen met een lokale injectie. We injecteren dan de medicatie direct in de aangedane tussenwervelschijf. Dat moet zorgen voor pijnstilling en het ontstekingsproces ter plaatse remmen. Het medicijn is in een gel verpakt, een biomateriaal. Het biomateriaal zorgt dat de medicatie geleidelijk wordt afgegeven aan de tussenwervelschijf en over langere tijd werkzaam is. Daardoor hoef je maar één keer een injectie te geven, dat is wel zo prettig voor de hond.”
De ontstekingsremmer werkt drie tot maximaal zes maanden, vervolgt Tryfonidou. “De bijwerkingen zijn minimaal en de revalidatietijd is erg kort. De honden mogen als ze goed wakker zijn na de narcose meteen naar huis. Binnen één tot twee weken kunnen zij hun normale bewegingspatroon weer opbouwen.”
Veelbelovende resultaten
Als blijkt dat deze behandeling niet aanslaat, kunnen de honden alsnog worden geopereerd. “Vóór en direct na de injectie in de tussenwervelschijf maken we een MRI-scan en ook enkele maanden na de injectie. Deze MRI’s zijn vooral bedoeld om de invloed van de injectie op het omringende weefsel te bekijken. We hebben inmiddels een klinische studie gedaan met tien grote rashonden die last hadden van chronische rugpijn. Zeven van de tien patiënten zijn nog steeds zonder behandeling, drie moesten alsnog worden geopereerd. De injecties lijken ook geen vervelende bijwerkingen te hebben. De resultaten zijn dus veelbelovend!”
Ook voor mensen met rugpijn
Als de therapie succesvol blijkt, dan komt die ook beschikbaar voor andere honden. Ook willen de onderzoekers de behandeling op termijn inzetten bij gewrichtspijn als gevolg van artrose, bijvoorbeeld bij honden en paarden. “We willen op termijn ook stoffen toevoegen die het herstel een boost geven”, besluit Marianna. “Verder onderzoekt het UMC Utrecht of de behandeling ook geschikt is voor mensen met rugpijn. Maar we moeten nog veel uitzoeken, voordat het zover is.”
Bij het onderzoek waren verschillende partijen betrokken. Deze nieuwe behandeling is ontwikkeld is nauwe samenwerking met het UMC Utrecht, farmaceutische bedrijven en werd ondersteund door de overheid en het Reumafonds.
Bron: Universiteit Utrecht, faculteit diergeneeskunde