18 november 2015 | Dossier: Ledennieuws,

Verbod gratis plastic tasjes uitgesteld

Plastic tasjes

Per 1 januari 2016 zou er een verbod komen om in de winkel gratis een plastic tasje mee te geven, ongeacht de wanddikte van de tas. Dat verbod is nu uitgesteld vanwege het onverwachte vertrek van staatsecretaris Mansveld, maar ook omdat nog onvoldoende duidelijkheid is over een voorgenomen publiciteitscampagne. De overheid moet de consument natuurlijk eerst informeren over het verbod.

Uitzonderingen voedselveiligheid moet ook gelden voor diervoeding

Voorlopig mag je na 1 januari dus gewoon nog gratis tassen meegeven. Wel heeft het ministerie laten weten dat het verbod in de loop van 2016 alsnog wordt ingevoerd, al is nog totaal onduidelijk wanneer. Waarschijnlijk mag je dan alleen nog in uitzonderingsgevallen (voedselveiligheid en hygiëne) de superdunne tasjes met een wanddikte van 0,015 mm verstrekken.

Dibevo heeft al aangegeven die basis te smal te vinden. De uitzonderingen die gelden voor levensmiddelen voor mensen zouden ook moeten gelden voor diervoeding. Als er bijvoorbeeld voeders vanuit grootverpakkingen in kleinere verpakkingen worden doorverkocht, zal omwille van de hygiëne (net als bij de supermarkt) de plastic verpakking als primaire verpakking gelden. Dat geldt ook voor de verkoop van ingevroren of gekoeld (vers) voer voor (tropische) vissen, honden, katten, knaagdieren, of levende voedseldieren (denk aan krekels) voor herpeten.

Tips

Zie je hieronder geen tekst? Log dan eerst in met je Dibevo-lidmaatschapsgegevens.