Ondanks het vuurwerkverbod houden dierenartsen ook dit jaar rekening met spreekkamers vol angstige dieren door afgestoken vuurwerk. Bij verschillende dierenklinieken van Vets Place zijn de afgelopen weken al honden en katten binnengebracht met gezondheidsklachten veroorzaakt door harde knallen. In veel gevallen blijven de dieren tot in het nieuwe jaar klachten houden.
Volgens Anne Bossink, dierenarts bij Vets Place Oosterhout, is het duidelijk merkbaar dat er in de omgeving al behoorlijk wat vuurwerk wordt afgestoken. “Sinds enkele weken krijg ik steeds meer vragen van baasjes over wat ze kunnen doen aan de vuurwerkangst van hun huisdier zonder meteen zware verdovingsmiddelen in te zetten. Zo vertelde een vrouw mij over haar hond die nu al niet meer naar buiten durft door de knallen.”
De dierenarts hoopt dat er door het vuurwerkverbod minder vuurwerk wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling. “Maar ook vóór die tijd knalt het al in de buurt. Wij houden er bovendien rekening mee dat er door het verbod juist meer illegaal vuurwerk wordt afgestoken dat nog meer impact heeft op onze dieren.”
Angsttraining
“Angst is in principe een gezonde reactie”, legt Bossink uit. “Het helpt een dier gevaar te ontlopen en leert het dat gevaar in het vervolg te mijden. Veel dieren zullen harde geluiden vanwege deze overlevingsdrang dan ook proberen te ontlopen. Dit is echter niet altijd mogelijk in een thuissituatie. Ook kunnen de dieren bang worden van de flitsen en kruitdampen die horen bij het afsteken van vuurwerk.”
Het doel van zo’n training is om harde geluiden te koppelen aan positieve beloningen. Naast trainingen kunnen baasjes ook kiezen voor speciale T-shirts waardoor een hond rustig wordt. “Een beetje zoals het inbakeren van baby’s. Een dier moet wel de tijd krijgen om daaraan te wennen.”
Op tijd beginnen
De dierenartsen van Vets Place raden baasjes dan ook aan hun huisdier te trainen om met vuurwerkangst om te gaan. Dat helpt, maar Bossink ziet dat baasjes te laat met hun hond bij de kliniek aankloppen. “Wat veel mensen niet weten, is dat ze hier eigenlijk al weken van tevoren, liever zelfs drie maanden van tevoren, mee moeten beginnen. Mensen beginnen elk jaar eerder met het afsteken van vuurwerk, dus dat betekent dat je ook eerder in het jaar moet beginnen met het trainen van je dier.”
“Zodra de eerste knallen te horen zijn, ben je eigenlijk al te laat. We zien daarom rondom oudejaarsdag veel mensen in de kliniek die nog even snel wat medicatie voor de hond of kat halen tegen vuurwerkangst. Dat was vermoedelijk niet nodig geweest als ze hun beestje hadden getraind.” Op de avond zelf raadt de dierenarts baasjes aan te zorgen voor een veilige plek waar het huisdier zich kan terugtrekken. “Laat je huisdier ook liever niet alleen. Zorg zelf niet voor opwinding, maar blijf rustig, ook om middernacht.”
Top drie vuurwerkklachten bij huisdieren
De dierenartsen van Pets Place zien ondanks hun adviezen elke januari veel dieren in de klinieken met klachten die te herleiden zijn naar de knallen van afgestoken vuurwerk. Boven aan de top drie meest voorkomende klachten staan angst en stress. Dat kan weer leiden tot rusteloosheid, plassen in huis, veelvuldig blaffen of miauwen, verminderde eetlust, verstoppen in huis of zelfs weglopen.
“We horen meermaals van baasjes dat zij hun hond of kat voor langere tijd niet kunnen terugvinden”, aldus Bossink. Wat de dierenartsen van Vets Place ook veel zien zijn katten met blaasproblemen door de stress, zoals blaasontsteking of in ernstige gevallen een verstopte blaas. Ten slotte worden er ook dieren binnengebracht met brandwonden door ongelukken met vuurwerk. “Dat wil je natuurlijk helemaal voorkomen.”