12 augustus 2019 | Dossier: Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving

Voorkom dat exotische dieren ‘ondergronds’ gaan

Over een aap of een bruine beer moet helemaal geen discussie zijn: die dieren zijn gewoon niet geschikt als huisdier. Maar een alpaca of een waterbuffel kun je prima houden als je daar de juiste leefomstandigheden voor kunt creëren. Als je dit soort dieren verbiedt, gaat de verkoop ervan ondergronds en is er helemaal geen toezicht op dierenwelzijn. Dat zegt Dibevo-voorzitter Joost de Jongh in een uitzending van BNR Nieuwsradio.

Alpaca’s

De Jongh reageerde hiermee op David van Gennip van Stichting Aap die vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om het houden van exotische dieren te verbieden. Volgens de Dibevo-voorzitter is een positieflijst de beste oplossing, maar dan wel een waar alle dieren op staan met daarbij vermeld hóe je ze moet houden en hoe je ze moet verzorgen. De verkooppunten hebben hierin een belangrijke rol: met hun deskundigheid kunnen zij de eigenaren van goed advies voorzien.

Beluister hieronder de interviews met David van Gennip en Joost de Jongh. Het complete artikel is te lezen op de website van BNR Nieuwsradio.

Interview met David van Gennip, Stichting Aap

Interview met Joost de Jongh, Dibevo