31 maart 2017 | Dossier: Klanten

1 op de 5 teken veroorzaakt ziekte van Lyme

Het hele jaar door zijn teken aanwezig. Ze komen voor in het bos, het park, de hei, de duinen of in de tuin. Vaak zitten ze in de buurt van bomen of struiken. Vooral waar het gras hoog is of tussen dode bladeren. Zodra de temperatuur stijgt boven de 5 tot 10 °C worden de teken actief. In de maanden maart tot en met oktober bestaat de grootste kans dat een teek zich vastbijt in de huid van mens (of dier). Daarbij bestaat de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.


Tekencontrole: beperk Ziekte van LymeVoorlichting aan klanten

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Je kunt helpen om deze ziekte te voorkomen door je klanten te adviseren om zich na een uitstapje ‘in het groen’ altijd te controleren op teken. Tijdens de Week van de Teek, van 3 tot en met 7 april 2017, is het goed om extra aandacht aan dit onderwerp te geven, zodat je klanten goed geïnformeerd zijn over het gevaar van een, op het oog, kleine tekenbeet.

Stigas, de organisator van de Week van de Teek, heeft een strip gemaakt waarin staat uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​ Deze strip kun je uitprinten en aan je klanten meegeven.