Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken.
Elk jaar organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Week van de Werkstress om aandacht te vragen voor deze beroepsziekte. De derde editie vindt plaats van 14 t/m 17 november.
Werk werkstress weg
De Week van de Werkstress is hét moment om te starten met de aanpak van werkstress. Het ministerie van SZW is op zoek naar bedrijven die als voorbeeld kunnen dienen. Deze voorlopers dienen als inspiratie voor andere werkgevers. Het staat je vrij om zelf invulling te geven aan de week.
Wat kun je doen?
- De werkstress-test verspreiden binnen jouw organisatie en erover praten
- Een ontbijtsessie organiseren over werkstress, bijvoorbeeld over het thema van een van de dagen
- Een lunchlezing organiseren om de bewustwording te vergroten
- In teams de koerskaart spelen om je eigen werkstress en die van andere in kaart te brengen
- De gespreksleidraad gebruiken voor een goed gesprek over werkstress
- Meedoen met de Vitaliteitsbattle
- Een jobswab organiseren: ruil als leidinggevende eens dag met iemand uit de organisatie
- Een gezondheidsscan aanbieden voor je werknemers
Aanmelden
Ook jouw organisatie kan meedoen aan de Week van de Werkstress. Vorig jaar waren er meer dan 100 bedrijven actief die als inspiratie dienden voor de rest van Nederland. Meedoen? Meld je dan hier aan.