12 december 2018 | Dossier: Personeel, Wet- en regelgeving,

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): zo werkt het niet!

In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeid in Balans behandeld. Hoewel deze wet de arbeidsmarkt op een aantal punten verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Dat gaan we allemaal merken. Als consument betalen we straks een hogere prijs en ervaren we straks een handentekort. Ondernemers uit verschillende branches en windstreken scharen zich daarom achter de campagne ‘Zo werkt het niet!’ om daar nu iets aan te doen.


Tijdelijk werk, zoals seizoensarbeid, het opvangen van pieken of vervanging bij ziekte, zich niet laat vastspijkeren in een vast dienstverband. Hoe goed bedoeld ook. Ondernemers worden straks met een hogere WW-premie gestraft als zij tijdelijk werk of extra werk bij pieken aanbieden. Dat gaan we allemaal – en vooral dierenpensions – merken als we niets doen. 

Flexwerk is geen keuze

Tijdelijk werk is voor veel sectoren geen keuze. Het is veelal de enige mogelijkheid. De WAB maakt dit straks praktisch onmogelijk. Dibevo wil geen WAB die ervoor zorgt dat o.a. dierenpensions hun prijzen moeten verhogen om nog gebruik te kunnen maken van flexwerkers in piekperioden. Zo werkt het niet! Niet voor ondernemers, niet voor tijdelijke krachten en niet voor de consument. Daarom moet de WAB in elk geval voor pieken, seizoenswerk en scholieren en studenten worden aangepast op de volgende punten:

• geen WW-boete
• geen transitievergoeding vanaf dag 1
• behoud van flexibiliteit rond oproepovereenkomsten

Daarom staat Dibevo vierkant achter deze campagne. Er MOET een uitzondering worden gemaakt voor seizoensbedrijven.

Lees ook de reactie van Dibevo-secretaris Henk van Houwelingen op RTLZ.

Zo werkt het niet