28 maart 2013

Debat Tweede Kamer: Wet Dieren

Dibevo lobbyt voor de positieflijst

Maandag 25 maart is in de Tweede Kamer de Wet Dieren aan de orde gekomen. Verschillende belangengroepen hadden daarbij de verwachting dat de staatssecretaris de lijst van de te houden zoogdieren zou presenteren. Die verwachting had Dibevo zeker niet en zover is het ook niet gekomen.

Dibevo in gesprek

Dibevo is nog volop in gesprek met zowel de ambtelijke top van het ministerie als met de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft wel aangegeven dat zij ernaar streeft om vóór de zomer met de lijst te komen. De teneur in het debat was hetzelfde als Dibevo in haar lobby steeds naar voren brengt: leg de verantwoordelijkheid waar deze hoort: bij de houder en degene die erin handelt, en maak vooral zowel de handel als de hobby niet onmogelijk.

Moties ingediend

Er zijn een aantal moties ingediend. Eén daarvan is dat dieren alleen nog maar in een gecertificeerde (Dierbaar!) speciaalzaak verkocht zouden moeten worden. Over de verschillende moties moet de Tweede Kamer nog haar stem uitbrengen.

Lobby

Zeker is dat Dibevo verder zal gaan met haar lobby om de nieuwe lijst zodanig van omvang te laten zijn dat deze niet leidt tot een afname van vooral de artikelen die ‘om het dier heen’ worden verkocht. Bij een lijst zoals een aantal partijen die voor ogen hebben, zou dit namelijk het geval zijn. De dood in de pot voor onze sector. Kortom, onze strijd voor de branche gaat door!