5 juni 2023 | Dossier: Personeel,

Wettelijk minimumloon per 1 juli met 3,13% omhoog

Met ingang van 1 juli 2023 gaat het wettelijk minimumloon (WML) omhoog met 3,13%. Het huidige WML voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is nu €1934,40 en wordt vanaf 1 juli € 1995,-.

Let op! Val je onder de Dibevo-cao, dan is er dit keer iets bijzonders aan de hand. De overheid heeft het WML in 2023 namelijk zo fors verhoogd dat het WML het loongebouw van de Dibevo-cao heeft ingehaald. Bij Groep II gaat het om de eerste drie functiejaren en bij Groep III om het eerste functiejaar. De werknemers die in die loonschalen zitten, zullen dus in ieder geval een loonsverhoging moeten krijgen zodat zij niet onder het WML betaalt krijgen. Als werkgever ben je verplicht om je werknemers minimaal het WML te betalen.

Op rijksoverheid.nl vind je het volledige overzicht met onder andere de uurlonen en het minimumloon per leeftijd.

Lage-inkomensvoordeel

Om een deel van de kostenstijging van het hogere minimumloon per 1 januari 2023 te matigen, worden de bedragen van het lage-inkomensvoordeel (LIV) over 2022 met terugwerkende kracht verhoogd. Dit is eenmalig en voor 2023 en 2024 gelden de oorspronkelijke bedragen weer. Het LIV is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Hierdoor dalen de loonkosten voor de werkgever en neemt de kans op werk voor deze werknemers toe. 

De overheid heeft het voornemen om het LIV per 1 januari 2025 af te schaffen. Dibevo protesteert hiertegen door gezamenlijk met een groot aantal andere branches te pleiten voor verlaging van de loonkosten voor werkgevers.