04 november 2019 | Dossier:

Winkel in Den Bosch krijgt eerste hondenbioscoop

Een primeur in Nederland: op 7 november organiseert Pets Place in Den Bosch een heuse hondenbioscoop. De films zijn daadwerkelijk op de viervoetige kijkertjes afgestemd. Zo wordt rekening gehouden met geluid en kleur. Met de hondenbios viert de dierenwinkel de opening van de vernieuwde winkel aan de Rietveldenweg 2.

Hondenbioscoop

Om de heropening op ludieke wijze te vieren, kunnen honden in een aparte ruimte naar een mini-hondenbioscoop. Daar kan een beperkt aantal viervoeters (en hun baasjes) onderuit liggend op kussens genieten van video’s die speciaal voor hen zijn gemaakt. “We maken er een echte bioscoopsetting van. Er komt een televisie van drie bij twee meter met een zwarte wand daarachter, en aan beide zijden rode gordijnen. En natuurlijk zijn er hondensnacks”, legt bedrijfsleider Leon Kuijpers uit.

Geel en blauw

Anders dan films voor mensen, duren ze voor deze doelgroep slechts vijf minuten. “Dat heeft met de zeer korte spanningsboog van honden te maken. De vraag is of ze de films gaan uitzitten”, zegt Kuijpers. Er ging een wereld voor hem open toen hij op internet onderzoek deed en uitkwam bij Dog TV, een Amerikaans kanaal. “Honden blijken alleen naar filmpjes te kijken waar ook honden of andere dieren te zien zijn. Verder moeten er blafgeluiden of commando’s te horen zijn. Honden horen geen verschil met de werkelijkheid, ze laten zich gemakkelijk foppen.” Ook wordt rekening gehouden met kleuren. “Zo kunnen viervoeters vooral geel en blauw goed waarnemen, en andere kleuren veel minder.”

Primeur

Volgens Kuijpers is het de eerste hondenbioscoop in Nederland. “Ik heb uitgebreid gezocht, maar kwam een dergelijke bios nergens tegen. Wat wel eerder is georganiseerd, zijn speciale filmavonden waar het baasje met de hond heen gaat. Maar dan wordt er gekeken naar ‘gewone mensenfilms’ waarin een hond de hoofdrol speelt, zoals Hachi, het sprookje van de hond die contact maakt met mensen.”  

Bron: Pets Place