26 maart 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving

Winkeliers: neem ZICHTBARE corona-maatregelen

Dibevo roept alle winkeliers in de branche op om op alle mogelijke manieren zichtbaar te maken dat je er alles aan doet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Waarom? Dat leggen we hier even uit.

Poster

Naar aanleiding van de nieuwe corona-maatregelen die op 23 maart werden afgekondigd, is vooral veel gesproken over het veiligheidsprotocol en wat gecommuniceerd moet worden naar de klant. Het veiligheidsprotocol schrijft voor welke veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen om te bereiken dat verdere verspreiding van het virus tegen wordt gegaan. Om daarbij te helpen heeft Dibevo een poster ontwikkeld. Op dit ogenblik wordt gesproken van een ‘intelligente lockdown’, en daarbij wordt aan gemeenten meer bevoegdheden gegeven om o.a. via boetes gewenst gedrag af te dwingen.

Dit is voor Dibevo aanleiding om dit extra bericht te verspreiden met een oproep aan alle retailers. Maak vooral op alle mogelijke manieren zichtbaar dat je er al het redelijke aan doet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hang bij de kassa een ‘niesscherm’ op, hang de poster op met regels voor klanten, breng tape aan op de vloer om de 1,5 meter afstand te houden, enzovoort. Dit met het idee dat als een BOA of andere handhaver binnenkomt, deze direct kan zien dat je er alles aan doet om verspreiding van het virus te voorkomen.

Waarom is dat nodig? Als er te weinig aan wordt gedaan, kan dat namelijk leiden tot boetes of zelfs sluiting van je bedrijf. De handhavers letten vooral op of mensen zich houden aan de 1,5 meter afstand en of er niet te veel mensen in de winkel zijn. Mocht je merken dat handhavers hierin te ver gaan, meld dat dan bij ons.