12 april 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering

Winkelsluiting en loontoeslagen op nationale feestdagen?

De Nederlandse nationale feestdagen komen er weer aan, zoals Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, bevrijdingsdag en Pinksteren. Elk jaar krijgt Dibevo hier veel vragen over: wel of niet vrij, wel of niet sluiten, wel of niet een toeslag betalen als medewerkers die dag werken. Hoe zit het dit jaar?

Werken of feestdagen?
 

Koningsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag

Koningsdag valt dit jaar op donderdag 27 april en is een nationale feestdag; dus formeel een vrije dag. Ook tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag zijn nationale feestdagen. Medewerkers zijn vrij met behoud van loon.

Loontoeslagen

Wanneer je je werknemers toch laat werken op nationale feestdagen, dan gelden er loontoeslagen. Je werknemers krijgen naast hun gewone loon nog eens 50% extra uurloon per gewerkt uur en daarbovenop nog een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 250%. Dit staat beschreven in de cao voor dierenspeciaalzaken (artikel 10 en 19).

Goede Vrijdag en 4 mei (dodenherdenking)

Volgens de Winkeltijdenwet ben je verplicht om je winkel op Goede Vrijdag en op 4 mei vanaf 19.00 uur te sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven.