3 maart 2021

Zeg overheid, wanneer kan de economie weer open?

Hoe staat het met de besmettingen, de versoepelingen en welke mogelijkheden zijn er voor ondernemend Nederland? Dat was de insteek van een webinar van MKB-Nederland met Hugo de Jonge, Jaap van Dissel en Bas van ’t Wout. Dibevo had van tevoren al de knelpunten uit onze branche ingediend en die gaan vooral over de steunmaatregelen en wanneer de gesloten bedrijven in de sector weer open kunnen gaan.

Webinar

We lezen en horen elke dag in het nieuws hoe het erbij staat met het aantal besmettingen, de R, de discussies, de onzekerheden en het afnemende draagvlak. De druk die steeds groter wordt om de economie weer op gang te brengen, zodat iedereen weer aan het werk kan.

Het kabinet steekt zijn nek uit om toch een aantal versoepelingen door te voeren, maar de onzekerheid en onvrede blijven bestaan. Want laten we wel wezen: de tuincentra zijn nog dicht, de trimsalons worden nog als gesloten aangemerkt en dierenpensions en hondenscholen zijn zwaar getroffen.

Dibevo heeft aandacht gevraagd voor  landwinkels die diervoeding en benodigdheden als essentiële producten mogen verkopen, maar de rest van het assortiment moeten afschermen. Dat is niet uit te leggen aan de klanten. Dit punt is wel genoteerd, maar het is afwachten of er wat dat betreft een stapje bijgezet kan worden.

Buiten de boot van steunmaatregelen

Verder was er aandacht voor bedrijven die volledig buiten de steunmaatregelen vallen. Zo zijn er bijvoorbeeld starters die nog geen omzet hadden in de referteperiode. Die kunnen dus niet aantonen of er omzetverlies is. Er wordt op dit ogenblik gezocht naar oplossingen voor dergelijke schrijnende gevallen.

In het webinar werd duidelijk dat de uitvoeringsorganisaties het bijna niet meer aankunnen. De wil is er dus wel; nu de uitvoering nog. En dat vraagt geduld.

Gecontroleerde ontmoetingen

In de laatste weken vinden heel veel ongecontroleerde ontmoetingen plaats. Denk aan het schaatsen, aan de overvolle parken. Het draagvlak onder de bevolking neemt af. De detailhandel heeft al aangetoond heel goed te kunnen werken met protocollen en dus gecontroleerde ontmoetingen. Daarom hebben de verschillende branches een oproep gedaan om ondernemingen onderdeel van de oplossing te laten zijn, zodat er meer gecontroleerde ontmoetingen plaatsvinden.

Daarop werd een kanttekening gemaakt dat het feit blijft dat meer bewegingen leiden tot meer ontmoetingen. En meer ontmoetingen tot meer besmettingen. Gezien de R van nu is die ruimte er simpelweg niet. Maar toch werd de opmerking positief opgevat. Dus wie weet.

Perspectief en omslag

Uiteindelijk is er behoefte aan meer perspectief, zij het op wat langere termijn. Hugo de Jonge gaf aan dat er vanaf eind mei een omslag wordt verwacht. Dan is het merendeel, ongeveer 2/3, van de Nederlanders volledig gevaccineerd en 1/3 deels gevaccineerd. Uiteraard met een klein slagje om de arm of alle vaccins tijdig worden geleverd en of er mutaties opduiken waartegen (nog) niet gevaccineerd kan worden.

Het kabinet ziet dit als een zeer reëel scenario. Laten wij ons richten op een zo vroeg mogelijke zomer van versoepelingen en tot die tijd samen onze best doen om het vol te houden.