1 november 2018

Hallo Brandpunt: huisdieren zijn méér dan honden en katten

AMERSFOORT – Donderdagavond 1 november besteedde het tv-programma Brandpunt aandacht aan armoede in combinatie met huisdierenbezit. ‘Moet elke Nederlander wel een huisdier hebben’, zo luidde de subvraag. Het vreemde is dat er in het programma uitsluitend werd gesproken over honden en katten, terwijl er daarnaast nog bijna 31 miljoen andere huisdieren in Nederland leven. Ter vergelijking: in Nederland worden 2,6 miljoen katten en 1,5 miljoen honden gehouden.

Die andere huisdieren die Brandpunt voor het gemak even vergat, zijn konijnen, knaagdieren, aquarium- en vijvervissen, zang- en siervogels, terrariumdieren en postduiven. Het houden van parkieten of knaagdieren is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan het houden van een hond. Ze zijn weliswaar onvergelijkbaar, maar kunnen wel degelijk een levensgezel zijn.

“Het is en blijft jammer dat de media altijd maar weer over huisdieren praten alsof het alleen maar over honden en katten gaat”, reageert Joost de Jongh, voorzitter van Dibevo, de brancheorganisatie voor bedrijven in de huisdierensector. “Het begrip huisdier heeft een veel bredere reikwijdte dan menigeen denkt. Uit een van de onderzoeken die wij hebben laten uitvoeren, blijkt bijvoorbeeld dat de siervis in de top 3 staat van meest gehouden huisdieren. Dan hebben we het dus over een aquarium. Dat hoeft helemaal niet kostbaar te zijn. Maar ook het houden van parkieten of cavia’s is heel goed mogelijk met een bescheiden beurs.”

Over Dibevo

Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven. Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het verantwoord handelen daarin te waarborgen. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost de Jongh, voorzitter Dibevo,
tel: 033 – 455 04 33 of e-mail info@dibevo.nl