28 november 2019

Katten gecontroleerd binnen én buiten houden? Zo doe je dat

Katten zijn een van de grootste uitroeiers ter wereld en het huisdier zonder toezicht buiten laten rondlopen is feitelijk verboden. Dat is min of meer de strekking van het onderzoek van rechtswetenschappers Arie Trouwborst en Han Somsen. Het duo is erin geslaagd om de knuppel met effect in het hoenderhok te gooien, maar echte oplossingen geven de onderzoekers niet, terwijl die er wel degelijk zijn.

Mag de kat naar buiten?

De discussie of je katten wel of niet permanent binnen moet houden, wordt natuurlijk al langer gevoerd en kent fervente voor- en tegenstanders; óók onder houders van katten. Buiten kan een kat zijn natuurlijke gedrag uitoefenen, zoals jagen en klimmen. Maar katten kunnen ook voor overlast zorgen en zelfs burenruzies veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat ze hun behoeften doen in andermans tuinen, vogels wegjagen of andere katten of honden aanvallen. Binnen kan dat allemaal niet, maar dan liggen verveling, frustratie, sloopgedrag en andere gedragsproblemen op de loer. Wat is dan de oplossing?

Ronddraaiende profielen en verrijking

“Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om een omgeving te creëren waarin de kat zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt en toch zijn soorteigen gedrag kan uitoefenen”, stelt Dibevo-voorzitter Joost de Jongh. “Om te beginnen kan de eigenaar ervoor zorgen dat het kattenluik ’s nachts gesloten blijft. Daarnaast zijn er vandaag de dag voldoende mogelijkheden om een leefomgeving voor de kat te creëren zonder dat hij ‘de hele wijk’ doorkruist. Dat kan bijvoorbeeld door ronddraaiende palen of profielen op een schutting te monteren zodat een kat geen grip heeft en de tuin niet kan verlaten. Of door het dier in huis genoeg verrijking aan te bieden dat hij simpelweg niet de behoefte voelt om naar buiten te gaan. Dit soort producten zijn gewoon verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en tuincentra met een dierenafdeling, en die kunnen daar goede voorlichting over geven.”

“Een probleem dat je hiermee niet oplost zijn de zwerfkatten”, vervolgt De Jongh. “Dibevo is een warm voorstander van activiteiten als die van Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Eigenlijk zouden dit soort initiatieven gesubsidieerd moeten worden. Zij houden met 150 vrijwilligers en drie auto’s op basis van giften een geweldige organisatie in de lucht.”

Katten binnenhouden?

“Katten binnenhouden betekent concessies doen”, vindt Yvon Sweere, kattengedragstherapeut bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. “Het is namelijk niet reëel om een kat op een klein appartement van alles te verbieden, zoals in de slaapkamers komen of op tafels springen. Ook vraagt het best veel tijd en inspanning van een eigenaar om een kat bezig te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel stijlvolle klimbomen en krabpalen bij de gespecialiseerde detailhandel verkrijgbaar. Een kat kun je nu eenmaal niet aanpassen aan de omgeving, maar de omgeving wel aan een kat.”

Over Dibevo

Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven. Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het verantwoord handelen daarin te waarborgen. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost de Jongh, voorzitter Dibevo, tel: 033 – 455 04 33 of info@dibevo.nl.