9 maart 2015

Koop geen ‘Oostblokhond’

Brancheorganisatie Dibevo is enorm bezorgd over de puppyhandel die zijn oorsprong heeft in Oost-Europa en heeft haar leden opgeroepen om hun klanten preventief te waarschuwen voor de koop van een ‘Oostblokhond’.

Puppyhandel

Weet waar en van wie je een puppy koopt


Amersfoort, 9 maart 2015 – De puppyhandel is big business die alleen al in Nederland goed is voor de afzet van 75.000 puppy’s uit landen als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. De Oost-Europese fokkers nemen het echter niet zo nauw met het dierenwelzijn en de socialisering van de pups. De omstandigheden tijdens het verblijf en transport zijn vaak erbarmelijk en veel honden overlijden al aan stress tijdens de reis naar West-Europa.

Aan de Nederlandse handelaar is het vervolgens de taak om met kunst en vliegwerk de papieren in orde te maken. De consument die vaak als een blok valt voor een schattige pup, komt er na verloop van tijd achter dat er van alles mis is met de hond. Naast lichamelijke gebreken krijgen honden vaak ook gedragsstoornissen die kunnen leiden tot bijtincidenten en agressiviteit.

Consument houdt louche puppyhandel in stand

Brancheorganisatie Dibevo is enorm bezorgd over deze gang van zaken en heeft haar leden opgeroepen om hun klanten preventief te waarschuwen voor de koop van een ‘Oostblokhond’. “Het is de consument  die de louche puppyhandel in stand houdt”, zegt Dibevo-voorzitter Joost de Jongh. “Daarom moet de branche in actie komen om de consument nog beter voor te lichten en – heel belangrijk – adressen van goede fokkers te verstrekken.”

Minstens 15 weken oud

Een handelaar die een piepjonge pup uit het buitenland aanbiedt, zou bij de consument sowieso een alarmbel moeten laten rinkelen. Sinds 29 december 2014 moet elke geïmporteerde pup namelijk een rabiësvaccinatie hebben. Dat betekent dat pups minstens 15 weken oud moeten zijn voordat zij Nederland in mogen.

Standpunt

Het standpunt van Dibevo is helder: koop een pup uitsluitend bij een kwaliteitsasiel dat een goede naam heeft of via een rasvereniging die bij de Raad van Beheer is aangesloten.” Dibevo adviseert ook om de gratis handleiding ‘De aanschaf van een hond’ van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl) te downloaden en te verspreiden onder klanten.

Over Dibevo

Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl.


NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Th. de Jongh, de voorzitter van Dibevo, tel. 033-4550433 of e-mail: info@dibevo.nl.

Hi-res beeldmateriaal bij dit persbericht
Flyer ‘Koop geen ‘Oostblokhond’’

Flyer

Download de flyer