17 januari 2017

Nieuwe cao voor dierenspeciaalzaken bevat extra ruime scholingsregeling

Na moeizame onderhandelingen waarbij gesprekspartner FNV vroegtijdig afhaakte, heeft Dibevo met vakbond CNV toch een deal kunnen sluiten over de arbeidsvoorwaarden. Het resultaat is een nieuwe cao voor dierenspeciaalzaken met onder andere een ruimere scholingsregeling, een oplossing voor mantelzorgers en een regeling voor toeslagen op zon- en feestdagen.

Cao Dibevo - dierenspeciaalzaak, hengelsportzaken, aquariumspeciaalzaken

In de zomer van 2016 hervatte Dibevo de cao-onderhandelingen met FNV Handel en CNV Vakmensen. Die verliepen uiterst moeizaam en een akkoord leek verder weg dan ooit. Uiteindelijk koos FNV Handel ervoor om niet meer deel te nemen als gesprekspartner, waardoor alleen Dibevo en CNV Vakmensen aan de onderhandelingstafel overbleven. Uiteindelijk is er een mooie, complete deal uitgerold die redelijk uniek is in ‘retailland’ en waar beide partijen zich uitstekend in kunnen vinden.

Afgewogen pakket arbeidsvoorwaarden

Werkgevers geven aan dat de deal gezien de fragiele economische situatie een prima akkoord is. De economie trekt weliswaar aan, maar het MKB plukt daar nu nog niet de vruchten van. Ondanks het huidige beleid heeft Dibevo de vakbond ervan weten te overtuigen dat er binnen onze sector maar zeer beperkt ruimte is voor een stijging van de loonkosten.

Ondanks deze beperkte mogelijkheden hebben de partijen toch afspraken kunnen maken waar alle werknemers in de sector iets aan hebben. De lonen gaan na een periode van stilstand weer iets omhoog, jongeren worden eerder vakvolwassen beloond, de scholingsregeling is uitgebreid, er is een protocol voor mantelzorgers en de nieuwe cao houdt rekening met de duurzame inzetbaarheid van ouderen. Net zoals in andere sectoren hebben de partijen eindelijk afspraken kunnen maken over toeslagen op de zon- en feestdagen. Deze worden vanaf nu gehalveerd en mogen zowel in tijd als in geld worden uitbetaald.

Algemeen verbindendverklaring

Op dit moment worden de teksten van de cao aangepast en zal er ook weer een algemeen verbindendverklaring bij de minister worden aangevraagd.

Over Dibevo

Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven. Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het verantwoord handelen daarin te waarborgen. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl.


NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk van Houwelingen, secretaris Dibevo, tel: 033 – 455 04 33 , e-mail: info@dibevo.nl.