Bijna 80% van de hondenbezitters stoort zich aan medehondenbezitters die de poep van hun viervoeter niet opruimen. Dat blijkt uit een ‘hondenpoep-poll’ van de Koninklijke Hondenbescherming. Hondenpoep op straat lijkt nog steeds een van de grootste ergernissen te zijn in Nederland. Dit blijkt uit diverse gemeentelijke enquêtes.
‘Het is heel belangrijk dat hondenbezitters de poep opruimen. Zowel vanuit het belang van de hond en de baas, als voor de volksgezondheid’, aldus Just de Wit van de Hondenbescherming. Poep opruimen zorgt er niet alleen voor dat honden welkom blijven in stad, bos en andere recreatiegebieden, maar voorkomt ook overdracht van ziekten. Ontlasting van allerlei dieren, zoals kat en hond, kan spoelwormen bevatten. Wanneer de larven daarvan in het menselijk lichaam terecht komen, kan dat schadelijk zijn, zeker voor kinderen.
De Hondenbescherming roept gemeenten op om het de hondenbezitter te vergemakkelijken, want uit de enquêtes blijkt ook dat 70% van de hondenbezitters vindt dat de gemeente te weinig doet om het opruimen van hondenpoep te vergemakkelijken.
Campagne tegen ‘niet-opruimgedrag’
Om de overlast die niet-ruimende hondenbezitters veroorzaken tegen te gaan, lanceert de Hondenbescherming de #TjaKarma-campagne. Deze zet de niet-ruimende hondenbezitters aan het denken over hun ‘niet-opruimgedrag’… en de gevolgen daarvan!
Onderdeel van de campagne #TjaKarma zijn de bovenstaande televisiespots en een online activatie. Hondenliefhebbers worden gevraagd hun laatste pechmoment op Facebook te delen met #TjaKarma. Hiermee kunnen deelnemers een Indoor Skydive winnen.