13 februari 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Aangifte inkomstenbelasting: uitbesteden of zelf doen?

Het is (bijna) weer tijd voor de belastingaangifte. Als jij als ondernemer zelf je aangifte inkomstenbelasting doet, kan dat best een klus zijn. De Belastingdienst heeft een aantal tips voor je om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

De OndernemersCheck

Je bent ondernemer en staat ingeschreven bij de KVK. Toch betekent dat niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld over de continuïteit van je bedrijf. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet.

Regels aftrekposten voor ondernemers

De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op jouw bedrijf, zijn zakelijke kosten. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten. Wat zijn de regels hierover ook alweer?

  1. Natuurlijk mag je alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél. 
  2. Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan €450,-? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan €450,-? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt. 
  3. Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken. 
  4. Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting. 
  5. Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

Bijtelling privégebruik van de auto

Sommige aftrekposten vragen meer aandacht om fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Rijd je privé met een auto die onderdeel is van het ondernemersvermogen van je bedrijf? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs van de auto en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.