21 juli 2021 | Dossier: Marktinformatie,

Aantal dierenopvangmogelijkheden flink toegenomen

Nederland telt bijna 27 miljoen huisdieren, waaronder 1,9 miljoen honden en 3,1 miljoen katten. De overige dieren zijn onder andere vissen, konijnen, knaagdieren, vogels, paarden en reptielen. Voor een klein deel, zoals honden en katten, hebben huisdierbezitters soms tijdelijke opvang nodig. Volgens de KVK-cijfers is het aantal geregistreerde dierenopvangmogelijkheden sinds 2016 met 23% gestegen.

Aantal dierenopvangcentra in Nederland KVK
Aantal dierenopvangmogelijkheden in Nederland (2016-2021) | (Bron: KVK Handelsregister)

Noord-Brabant gaat aan kop met maar liefst 239 dierenopvangcentra. Gelderland staat op een tweede plek met 180. In Groningen en Zeeland zijn de minste opvangmogelijkheden voor huisdieren, respectievelijk 28 en 30. De provincie waar de meeste nieuwkomers zijn gevestigd is Noord-Holland, daar nam het aantal dierenopvangcentra toe met 57%. Groningen daarentegen laat een daling zien van 10% in het aantal opvangmogelijkheden. 

Aantal dierenopvangcentra per provincie KVK
Aantal dierenopvangcentra per provincie (2016-2021) | (Bron: KVK Handelsregister)

Noord-Brabant meeste opvangcentra per 100.000 inwoners 

Per 100.000 inwoners zijn er in Noord-Brabant de meeste opvangcentra te vinden, namelijk 9,3. De provincies waar de meeste mensen wonen, Noord-Holland (4,5) en Zuid-Holland (4,6), hebben de minste opvangmogelijkheden per 100.000 inwoners. In heel Nederland is het aantal dierenopvangmogelijkheden per 100.000 inwoners gestegen van 5,4 in 2016 naar 6,4 in 2021.

De Dibevo-sector is niet alleen een crisisbestendige sector maar in basis ook een gezonde sector. Bijna de helft van alle huishoudens heeft een of meerdere huisdieren. Als het aantal huisdieren toeneemt, neemt ook alle bedrijvigheid die daarmee samenhangt toe. Het is dus niet gek dat er een flinke stijging zit in het aantal dierenpensions. Daarbij komt dat het ook gewoon leuk is om iets met dieren te doen! 

En laten we wel zijn, de dierenpensions vervullen ook een belangrijke maatschappelijke functie. Want gaan mensen op vakantie, aan het werk of is er een andere situatie, bijvoorbeeld ziekte, waardoor een huisdiereigenaar even niet voor zijn huisdier kan zorgen, hoe mooi is het dan dat een dierenpension daarvoor een oplossing kan bieden!