03 april 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering

Aanvraag uitstel belastingen wordt eenvoudiger en gemakkelijker

Ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van betaling. Die uitstelaanvraag is nu versoepeld: het aanvragen wordt eenvoudiger en geldt voor meer soorten belastingen, zoals de energiebelasting, milieubelastingen, assurantiebelasting, accijns en de verhuurderheffing. Je kunt die aanvraag nu via een online formulier doen en dan ook gelijk voor alle andere belastingschulden die daar in de komende 3 maanden bijkomen.

Belastingen

Het aanvragen van uitstel van betaling kun je nu ook via de website van de Belastingdienst aanvragen met een eenvoudig online formulier. Hiervoor log je in met je eigen DigiD. Het gemakkelijke is dat je maar één uitstelverzoek hoeft in te sturen. Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat je op tijd aangifte doet en dat pas uitstel van betaling aanvraagt nadat je een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Meer soorten belastingen

Het uitstel is nu dus uitgebreid naar meer soorten belastingen. Je kon al uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komt nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen.

Voor alle hiervoor genoemde belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot in ieder geval 19 juni 2020. Het digitale uitstelformulier wordt de komende dagen zodanig aangepast dat ook de nieuwe maatregelen hierin komen.

Energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen. Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik. De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf volgende week kan uitvoeren. Voor kleine energieleveranciers zal dit wegens de uitvoering lastig zijn.

Langer uitstel

Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, kreeg automatisch al 3 maanden betalingsuitstel. Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor ondernemers nog te kort. Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan €20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heb je een schuld hoger dan € 20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogenaamde derde deskundige zoals een accountant. De overheid wil dit zo eenvoudig mogelijk maken. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.