Kleine kans dat jij biljetten van 200 en 500 euro accepteert. Maar goed ook, want het zorgt voor extra administratie en je moet ook nog eens extra cash geld in je kassa hebben om wisselgeld te kunnen geven. Daarbij vervullen deze coupures een grote rol in het criminele circuit bij het witwassen van geld.
Banken ontmoedigen het gebruik van de 200 en 500 eurobiljetten al een tijd, maar nu brengen ze ook extra kosten in rekening voor het afstorten van de biljetten op de bankrekening. Sinds 1 oktober vraagt de Rabobank 5 euro voor het storten van 200 of 500 eurobiljetten.
De Rabobank zegt hierover het volgende: “Als dergelijke biljetten bij ons afgestort worden, zijn wij vaak wettelijk verplicht onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van deze biljetten. Aangezien dit hoge kosten met zich meebrengt zijn wij genoodzaakt onze tarieven specifiek voor het storten van biljetten van €200 en €500 aan te passen.”
‘Hier hebben wij niet van terug’
Misschien ten overvloede, maar we vermelden het toch even: het is handig om je klanten te informeren over je ‘biljettenbeleid’ voordat ze de winkel binnenstappen. Bijvoorbeeld met deze raamsticker. Ook op je website kun je aangeven dat je deze biljetten niet accepteert.