22 mei 2019 | Dossier: Dierenwelzijn,

Aeres Dronten lanceert nieuwe post hbo-opleiding ‘therapie met inzet van dieren’

Aeres Hogeschool Dronten start vanaf februari 2020 de nieuwe post hbo-opleiding ‘therapie met inzet van dieren’. Dieren worden tegenwoordig steeds vaker ingezet in coaching- en therapiesessies, maar Nederland kent nog geen regels over de inzet van dieren. Dit is van groot belang, want zo worden misstanden voorkomen, zo schrijft de onderwijsinstelling in een persbericht.

Vrouw met hond in landschap

Tijdens de post hbo-opleiding leren studenten op een verantwoorde manier dieren in te zetten, zodat het welzijn van mens en dier gewaarborgd blijft. De cursus richt zich op mensen die een hbo-studie hebben afgerond op het gebied van humane therapie, zoals SPH of Social Work en die verder willen met het inzetten van dieren in therapiesessies. De opleiding is ook geschikt voor mensen die een eigen onderneming op het gebied van therapie met dieren willen opzetten.

Meer kennis van gedrag en welzijn

Irma Schouwenaars, opleidingscoördinator Aeres Hogeschool Dronten: “We zien dat het steeds belangrijker wordt dat er regels komen voor het inzetten van dieren bij therapiesessies. Op steeds meer plekken vinden er interventies met behulp van dieren plaats. Zorgverleners weten nu niet altijd genoeg over het gedrag of het welzijn van een dier. Hierdoor kan een dier te zwaar belast worden of stress ervaren waardoor de duurzame inzetbaarheid van het dier verlaagd kan worden. Met deze post hbo-opleiding bieden we de juiste handvatten om hier goed mee om te gaan, zodat het welzijn van mens en dier gewaarborgd wordt”.

Meer informatie over de nieuwe post hbo-opeiding is te vinden op de website van Aeres Hogeschool Dronten.