9 juni 2020 | Dossier: Marktinformatie,

Aeres Hogeschool Dronten start post-hbo opleiding ‘Therapie met inzet van dieren’

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat velen al wisten: dieren kunnen een positief effect hebben op mensen in het algemeen, en op hulpbehoevenden in het bijzonder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het inzetten van dieren in de zorg in korte tijd enorme populair is geworden. Niet alle goedbedoelde initiatieven zijn echter even professioneel opgezet.

Aeres Hogeschool Dronten is daarom afgelopen februari een post-hbo opleiding gestart om hbo-geschoolde zorgprofessionals te leren hoe zij op een verantwoorde wijze dieren kunnen inzetten bij hun humane therapieën.

diertherapie

Opleidingscoördinator Irma Schouwenaars: “De meeste mensen kennen de blindengeleidehond of hulphond wel, die zijn eigenaar ondersteunt bij allerlei taken. Maar tegenwoordig zie je nog veel meer. Kinderen met autisme of een spraakstoornis kunnen bijvoorbeeld met behulp van een dier leren om makkelijker of duidelijker contact te maken met andere mensen. Ook revalideren of het mentaal stimuleren van dementerenden kan bevorderd worden door dieren te gebruiken in de therapie”.

Relevante informatie voor zorgprofessionals

Maar hoe zorg je ervoor dat die therapiedieren op een verantwoorde manier worden ingezet? Dat is een belangrijk aspect van de opleiding. Vragen die bijvoorbeeld worden behandeld zijn:

  • Hoe bewaak je de veiligheid van cliënten (o.a. overdracht van ziekten), maar ook het welzijn van de dieren (veelal honden en paarden)?
  • Hoe zet je een dier op een juiste manier in om optimaal resultaat te behalen, zodanig dat zowel de cliënt als het dier hier plezier aan beleven?

Schouwenaars: “De studenten leren over diergezondheid, het gedrag en de mogelijke stresssignalen van dieren, maar ook over mens-dier-interactie, het opstellen van protocollen en de inzet van dieren in therapiesessies. Onze docenten hebben kennis en praktische ervaring op dit gebied; maar we nodigen ook gastsprekers uit en gaan op excursie.”

Meer informatie over de post-hbo-opleiding is te vinden op de website van Aeres Hogeschool Dronten.