24 november 2021 | Dossier: Veiligheid,

Afstand houden weer verplicht

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat vanaf vandaag het 1,5-meter afstand houden weer verplicht wordt. Het advies om 1,5 meter afstand te houden wordt dus weer een verplichting.

Coronamaatregelen-afstand-houden

Dit houdt in dat jij vanaf vandaag moet zorgen dat klanten/ bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Met de nadruk op kunnen. Regel het zo dat de klant in staat is om 1,5 meter afstand te houden. Je mag het aantal klanten beperken, maar dat hoeft vooralsnog niet. De klant/ bezoeker is zelf verantwoordelijk om daadwerkelijk ook die afstand te bewaren. Dit betekent ook dat de handhaving gericht is op degene die zich aan die afstand moet houden.

Hoe te handelen?

Maak duidelijk dat 1,5 meter afstand moet worden gehouden, dat een mondkapje verplicht is en natuurlijk dat de andere basisregels ook gelden. Doe dat bijvoorbeeld door bij de ingang een poster op te hangen met een overzicht van de voorzorgsmaatregelen. Ook de mondkapjesplicht kan je duidelijk maken bij de ingang door middel van een poster.

Poster voor winkels 

Poster voor dierenpensions


Naast de posters helpen natuurlijk ook de spatschermen, stickers en looplijnen op de winkelvloer en aanduidingen zoals afstandsstrepen voor de wachtrij bij de kassa.

Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum: “We hebben al eerder met deze maatregelen gewerkt, dus we weten dat de 1,5 meter afstand op deze wijze goed is te handhaven. We hebben eerder laten zien dat het kan en dat wij allen bij willen dragen aan het terugdringen van het aantal besmettingen.”

Afwachten

Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar. Zij hebben al aangegeven dat de maatregelen van het kabinet niet ver genoeg gaan. Verder heb je ook kunnen lezen dat alle maatregelen weer op tafel liggen en is het afwachten welke kant het de komende week uitgaat.

Ondertussen zijn dierenspeciaalzaken als essentiële winkels opgenomen en zijn wij nu druk doende om bedrijven die noodzakelijk zijn voor het dierenwelzijn, zoals hondenscholen, trimsalons en dierenpensions als essentieel aangemerkt te krijgen.