28 september 2020 | Dossier: Klanten, Personeel, Veiligheid,

Alles uit de kast om een tweede lockdown te voorkomen

Dibevo maakt zich grote zorgen over de snelle toename van corona-besmettingen in Nederland. Als het zo doorgaat, dan raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet strengere maatregelen gaan nemen. Een tweede, venijnige lockdown dreigt, die draconische gevolgen zal hebben voor de economie. Daarom roept Dibevo alle ondernemers op om zich aan de coronaprotocollen te houden en vooral: ervoor te zorgen dat ook klanten zich eraan houden.

Drukke winkelstraat

De aandacht is verslapt

Het probleem van nu is dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronaregels en dat tegelijkertijd de testcapaciteit absurd beperkt is. Daardoor zitten ondernemers of personeel met verkoudheidsklachten veel te lang thuis in afwachting van de testuitslag.

Gevolg is dat een bedrijf al bij een vermoedelijke besmetting kampt met bezettingsproblemen en extra kosten van loondoorbetaling. Bij de overheid blijven wij samen met MKB Nederland aandringen om de testcapaciteit en het sneltesten sneller op stoom te krijgen en te handhaven op naleving van gedragsregels.

Wat kun je zelf doen?

  • Zorg dat medewerkers met klachten écht thuisblijven.
  • Zorg ervoor dat medewerkers, klanten en bezoekers 1,5 meter afstand houden.
  • Spreek je medewerkers, klanten en bezoekers aan op naleving van de maatregelen.
  • Als het type werk het maar enigszins toelaat, laat medewerkers dan zo veel mogelijk vanuit huis werken.
  • Controleer of de maatregelen tegen verspreiding van het virus goed zichtbaar zijn (markering op de vloer, kuchschermen bij de kassa of balie e.d.). Vernieuw coronaposters en platgelopen/beschadigde markering zodat het er niet uitziet als iets uit een vervlogen tijd.
  • Loop alle corona-protocollen (detailhandel / dierenpensions) nog eens opnieuw door met je medewerkers en kijk welke knelpunten er zijn in je bedrijf en hoe je die kunt voorkomen.
  • Zie je corona-misstanden (bijv. onbeheersbaar grote drukte) in de omgeving van je bedrijf? Meld dat dan bij de gemeente, winkeliersvereniging en/of veiligheidsregio.


    Het klinkt allemaal misschien wat betuttelend, maar bedenk dat je met een tweede lockdown met strengere maatregelen en uitval van jezelf of je personeel nog veel verder van huis bent. Want ook nu geldt: alleen samen krijgen we corona onder controle.