22 november 2023 | Dossier: Dierenwelzijn,

Amersfoort is diervriendelijke gemeente van 2023

Tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot is Amersfoort uitgeroepen tot de diervriendelijke gemeente van 2023. De verkiezing keert jaarlijks terug en na Leeuwarden, Amsterdam, Zwolle en Almere is Amersfoort de 5e gemeente die zich de diervriendelijke gemeente van het jaar mag noemen.

Deze erkenning was geen toevalstreffer. Amersfoort viel bij de jury op door haar betrokkenheid bij het platform Diervizier, waar gemeenten kennis kunnen delen en elkaar kunnen vinden om te overleggen over diergerelateerde onderwerpen. De wethouder en zijn team van ambtenaren hebben zich de afgelopen periode volledig ingezet en behaalden op bijna alle fronten een positieve beoordeling. Er is nog ruimte voor verbetering op het gebied van hondenbeleid en het voorkomen van bijtincidenten, maar plannen hiervoor liggen al op tafel.

Dierenwelzijn en gemeentelijk beleid

De verkiezing tot diervriendelijke gemeente van het jaar is in het leven geroepen om dierenwelzijn te stimuleren binnen gemeentelijk beleid. Er zijn gelukkig steeds meer gemeenten die dierenwelzijn belangrijk vinden en zorg voor dieren meenemen in beleid. Mede door deze verkiezing is het platform DierVizier ontstaan.