27 juli 2021 | Dossier: Marktinformatie,

Antibioticaresistente bacteriën ontdekt in hondenvoer

Portugese wetenschappers hebben in verschillende soorten hondenvoer de antibioticaresistente bacterie enterokok gevonden. Het onderzoek werd uitgevoerd om erachter te komen of voedsel voor huisdieren een potentiële bron van verspreiding van antibioticaresistente bacteriën is. Bacteriën zijn namelijk steeds vaker resistent voor antibiotica wat zou kunnen betekenen dat sommige infecties op den duur niet meer te behandelen zijn met de antibiotica van nu.

Petrischaal onderzoek bacteriën

Portugese onderzoekers analyseerden 55 monsters van hondenvoer (zowel nat, droog als rauwvoer) van 25 verschillende merken die zowel nationaal als internationaal verkrijgbaar zijn. Ruim de helft van de monsters bevatte de bacterie enterokok. Opvallend is dat onderzoekers in alle monsters van rauw hondenvoer multiresistente enterokokken aantroffen, en in slechts 3 van de niet-rauwe monsters. Maar wat met name verontrustend is, is dat meer dan 40 procent van de gevonden bacteriestammen resistent bleek te zijn tegen meerdere soorten antibiotica. Bovendien was bijna een kwart resistent tegen linezolid; een antibioticum dat als laatste redmiddel bij ernstige infecties wordt ingezet, wanneer andere medicijnen falen.

Oorzaak

De onderzoekers geven aan dat de antibioticaresistente bacteriën zich mogelijk via hondenvoer kunnen verspreiden naar mensen door direct contact met de hond, hun voedsel of uitwerpselen. En dus concluderen de onderzoekers dat hondenvoer wereldwijd weleens een over het hoofd geziene oorzaak van de toenemende antibiotica-resistentie kan zijn. 

Oplettend blijven

Nu hoeft het onderzoek uitgevoerd in Portugal niet direct iets te zeggen over de Nederlandse markt. De wet- en regelgeving rondom de productie van hondenvoer in Nederland is strikter dan in Portugal. Maar we moeten zeker oplettend zijn en ons bewust zijn van mogelijke ontwikkelingen in de toekomst, zodat wij gepaste maatregelen kunnen nemen. En er zo voor zorgen dat diervoeding ook in de toekomst veilig is voor de gezondheid van dier en mens.