10 augustus 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels

Tot begin augustus heeft de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijna 2800 meldingen ontvangen van werknemers vanwege het overtreden van de coronaregels, zo meldde de instantie onlangs tegen BNR. Verreweg de meeste van die meldingen (17%) kwamen uit de sector groot- en detailhandel. Het gevolg is dat de arbeidsinspectie strenger gaat handhaven op coronaregels op de werkvloer.

Coronaregels

Op basis van die 2800 meldingen zijn er 2 bedrijven tijdelijk gesloten en kregen 30 bedrijven een officiële waarschuwing. Tot boetes is het nog niet gekomen, maar daar zou zomaar eens verandering in kunnen komen. De arbeidsinspectie vindt dat werkgevers genoeg tijd hebben gehad om corona-aanpassingen te realiseren en werknemers een corona-veilige werkomgeving te bieden. De komende tijd zal de inspectie daarom vaker controleren en strenger gaan handhaven.

1,5 meter

Maar waar gaan die meldingen nu over? Werknemers klagen het meest over de 1,5 meter-regel waar niet aan voldaan kan worden, gevolgd door meldingen over slechte hygiënische omstandigheden. Veel werknemers maken zich ook zorgen over collega’s die mogelijk het virus zouden hebben. Opvallend is dat de meest meldingen afkomstig zijn uit de provincies met veel coronabesmettingen. Bijna een kwart van alle meldingen kwam uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant (17%) en Noord-Holland (16%).