20 januari 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Avondklok tot 10 februari: gevolgen voor de branche beperkt

Update 21 januari: een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met invoering van de avondklok vanaf 21.00 uur

De Tweede Kamer heeft op 21 januari ingestemd met een avondklok. Wie uit noodzaak – bijvoorbeeld voor werk – tussen 21.00 en 4.30 uur naar buiten moet, moet minimaal het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben, en soms ook een werkgeversverklaring. De avondklok duurt vooralsnog tot 9 februari en gaat naar verwachting dit weekend in.

Avondklok

Uit de honderden reacties op de inventarisatie ‘impact avondklok’ die Dibevo gisteren onder haar leden heeft uitgezet, blijkt dat de gevolgen voor onze branche beperkt zijn. Winkels moesten al om 20.00 uur sluiten en de meeste leden staan achter een avondklok als dat sneller leidt tot versoepelingen. De meeste zorgen gaan over distributie en leveringen van groothandel naar winkel, verzorging van dieren tijdens nachtelijke transporten, en bezorging van bestellingen na sluitingstijd van winkels. 

Eigen verklaring avondklok

Voor deze bedrijven geldt dat ze voor noodzakelijke werkzaamheden met een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ toch naar buiten mogen. Werknemers die voor werk naar buiten gaan, moeten daarnaast ook een werkgeversverklaring tonen. Een werknemer moet dus 2 formulieren op zak hebben. De formulieren mogen ook digitaal worden getoond. Heeft hij deze niet op zak, dan volgt een boete van 95 euro.

Alleen bij een calamiteit, aantoonbare terugkeer uit het buitenland en het aangelijnd uitlaten van een hond is er geen formulier nodig. Internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok.