4 juni 2015

Banken komen met nieuwe IBAN-omrekentool

De officiële omrekentool om een IBAN-nummer te achterhalen komt terug. Op verzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer komt de service binnenkort weer beschikbaar via www.overopIBAN.nl.

De banken stopten op 1 april met de tool, omdat de dienst miljoenen zou kosten. Het gaat nu om een nieuwe, simpelere tool. De oude service werkte door middel van een grote database. Deze moest vaak bijgewerkt worden, wat volgens de banken erg kostbaar is. De nieuwe omrekentool werkt met een nieuw systeem. Naast het oude rekeningnummer, moet je dan ook de naam van de bank invullen.

Omrekentools spekken bankrekening criminelen

In de tussentijd is het oppassen geblazen als je een oud bankbummer wilt omzetten naar een IBAN-nummer. Cybercriminelen maken er handig gebruik van door websites te lanceren met zogenaamde IBAN-omrekentools. Op die site vul je bijvoorbeeld het rekeningnummer in van een organisatie die je wlt betalen en dan staat er binnen een paar seconden het bijbehorende IBAN-nummer. Althans, dat zou je denken, want in werkelijkheid is het nieuwe rekeningnummer de IBAN van de fraudeurs.

Het beste is natuurlijk om helemaal geen omrekentool te gebruiken, maar de IBAN-nummers te gebruiken die vermeld staan op facturen en websites van de leverancier of klant.