4 mei 2015

Bedrijven tonnen armer door geraffineerde oplichters

Oplichting

Een aantal grote bedrijven is voor enkele tonnen opgelicht door fraudeurs die onder meer actief zijn in de schoonmaak- en uitzendbranche, zo meldt de Fraudehelpdesk. Er zijn aanwijzingen dat de fraudeurs nog steeds op deze manier hun slag proberen te slaan. De werkwijze van de criminele bende kwam aan het licht door een onderzoek in 2014. Daaruit kwam naar voren dat de fraudeurs met hun oplichtingspraktijken 300.000 euro buit maakten.

Geloofwaardig overkomen

De oplichters gaan slim te werk. Ze richten fictief een onderzoeksbureau op om geloofwaardig over te komen. Ze huren zelfs een kantoorpand waar ze sollicitanten kunnen ontvangen. Deze mensen worden ingezet als money mules of als zogenoemde uitvoerders.

De geronselde medewerkers moeten met  behulp van social engineering de werkwijze van het bedrijf in kaart brengen waar de fraudeurs hun pijlen op hebben gericht. Zo moeten ze de personele bezetting van de administratie van een groot bedrijf achterhalen. Er wordt bijvoorbeeld ook gebruikgemaakt van spoofing van telefoonnummers.

Vervolgens leggen ze contact met het bedrijf, zogenaamd uit naam van een andere klant of leverancier. Zodra er via de telefoon een vertrouwensband is ontstaan, melden de tussenpersonen dat de komende factuur er anders uitziet: het bankrekeningnummer is veranderd.

Nietsvermoedend betalen de bedrijven de factuur. Op het moment dat de oplichters denken dat ze worden ontmaskerd, stoppen ze met hun praktijken. Daarna trekt het bedrijf waarvan de facturen zijn vervalst, bij de andere zakenpartner aan de bel. Dan komt de fraude dus aan het licht.

Voorkomen is beter...

Kijk op Fraudehelpdesk.nl hoe je je bedrijf uit handen kunt houden van dit soort oplichters.