De Belastingdienst gaat de eerder ingevoerde maatregelen voor ondernemers verlengen. Daarnaast komen er nog meer aanvullingen als compensatie voor de coronacrisis.
Bijzonder uitstel van betaling verlengd
De periode waarin ondernemers bijzonder uitstel van betaling kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 oktober 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen van een (naheffings)aanslag hoef je tot die tijd ook niet te betalen als je uitstel aanvraagt of hebt aangevraagd.
De komende dagen ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte. Ondernemers die nog geen bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar dit wel willen, kunnen direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aanvragen voor 3 maanden. De Belastingdienst zal de opgelegde betaalverzuimboete vernietigen. Je hoeft deze boete niet te betalen en je hoeft dus ook geen bezwaar aan te tekenen.
Bij de eerste aanvraag krijg je direct 3 maanden uitstel van betaling. Voor die 3 maanden hoef je maar één keer een verzoek in te dienen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Daarnaast kun je in dat verzoek apart bijzonder uitstel aanvragen voor de andere belastingen.
Aanvragen van uitstel
Het aanvragen van uitstel van betaling kun je aanvragen met een eenvoudig online formulier. Hiervoor log je in met je eigen DigiD. Het gemakkelijke is dat je maar één uitstelverzoek hoeft in te sturen. Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen.
Uitstel langer dan 3 maanden
Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan 3 maanden uitstel aanvragen, al kan dat tot nu toe alleen per brief en niet met het online formulier. Het kabinet vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk geld ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moet je voor uitstel langer dan 3 maanden verklaren dat je geen dividenden en bonussen uitkeert, of eigen aandelen inkoopt.
Aanvullende belastingmaatregelen
Naast de verlengde belastingmaatregelen zijn er ook een aantal aanvullende maatregelen die ondernemers extra lucht moeten geven.
Versoepeling urencriterium
Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1.225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor je onderneming. Door de coronacrisis kun je in 2020 misschien niet voldoen aan dit criterium. En dan zou je niet meer gebruik mogen maken van de aftrekposten.
Om dit risico te beperken, mag je voor je aangifte inkomstenbelasting voor de periode van 1 maart tot en met 31 augustus 2020 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet daadwerkelijk hebt gedaan.
Coronareserve aanleggen
Je mag al in je aangifte vennootschapsbelasting 2019 het verlies aftrekken dat je 2020 verwacht door de coronacrisis. Dat doe je door een zogenoemde coronareserve te vormen. Deze reserve mag niet hoger zijn dan je winst over 2019. Na het vormen van de reserve, kun je vragen om een nadere (lagere) voorlopige aanslag over 2019. Lukt het niet om je aangifte vennootschapsbelasting vóór 1 juni 2020 in te sturen? Vraag dan uitstel aan.
Verlaging gebruikelijk loon
Voor aanmerkelijkbelanghouders geldt de gebruikelijkloonregeling. Deze regeling bepaalt hoe hoog het loon van de aanmerkelijkbelanghouder minimaal moet zijn. Over dat bedrag houd je loonheffingen in, ook als je onderneming minder of geen omzet behaalt. Heb je als gevolg van de coronacrisis te maken met een omzetdaling? Dan mag je het gebruikelijk loon in 2020 in dezelfde verhouding verminderen.
Belastingrente en invorderingsrente naar 0,01%
De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Normaal gesproken betaal je 4% invorderingsrente als je een aanslag niet op tijd betaalt. Het gebruikelijke tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen.
De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.
Betaalpauze voor hypotheek
Kun je vanwege de coronacrisis tijdelijk je hypotheek niet betalen? Dan mag je kredietverstrekker een betaalpauze geven waarin je geen (of minder) rente en aflossing betaalt. De belastingregels hiervoor worden versoepeld.
Verlaag je voorlopige aanslag
Verwacht je een lagere winst door de uitbraak van corona? En betaal je nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kun je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Verlaag daarvoor je inkomsten. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.
Voor de inkomstenbelasting wijzig je de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.