20 februari 2014 | Dossier:

Bestelbus steeds meer in trek bij autodieven

Gaat deze bestelwagen naar het Oostblok?

Stel je voor: je stapt de deur uit en je bestelauto staat er niet meer. Het overkwam maar liefst 2501 ondernemers in 2013. Zij verloren niet alleen hun bestelwagen, maar leden ook omzetverlies en gevolg- en reputatieschade. Bijkomend probleem is dat de verzekeraar in het geval van autodiefstal pas na 30 dagen uitkeert. Hoe kun je voorkomen dat je bedrijfsauto onvrijwillig de grens overgaat of in onderdelen wordt verpatst?

Transporter, Caddy, Vito en Sprinter

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit zijn er in 2013 14% meer bedrijfsauto’s gestolen dan het jaar ervoor. De Transporter (+136) is al jaren een koploper in de diefstal-top-10, gevolgd door de Volkswagen Caddy (+62), de Mercedes Benz Vito (+21) en Sprinter (+28).

De regio’s Oost-Nederland, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant zijn het meest populair onder bedrijfsautodieven. Volgens de schatting van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit verdwijnt ongeveer 40 procent van de auto’s als compleet voertuig over de grens naar het oosten. Het andere deel lijkt grotendeels te worden gestript en in onderdelen verkocht. Deze schatting is gebaseerd op invallen bij malafide sloperijen waar onder andere grote partijen onderdelen van Transporters zijn aangetroffen.

Maatregelen tegen diefstal

De standaardbeveiliging van je bestelauto is meestal niet afdoende om autodieven te weren. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit raadt eigenaren van bestelauto’s daarom aan om extra maatregelen te nemen.

  • Laat een extra elektronisch alarmsysteem of voertuigvolgsysteem monteren met certificatie van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.
  • Laat een gecertificeerde, mechanische beveiliging monteren op versnellingsbak of stuurkolom.
  • Beveilig de toegangsdeuren tot de laadruimte door bijvoorbeeld een trekhaaksteun.
  • Graveer het kenteken in alle ruiten.
  • Vraag je dealer of garage naar specifieke mogelijkheden voor jouw bedrijfsauto.