26 juli 2023 | Dossier: Marktinformatie,

Betalingsverkeer en de brede welvaart

Betalingsverkeer; een mooi woord waar een grote bankenwereld achter schuil gaat. Vergelijkbaar met de infrastructuur van wegen, ondervindt ook het betalingsverkeer soortgelijke uitdagingen. Denk aan files, omleidingen, snelheidsbeperkingen, regels, controles, rekeningrijden en ga zo maar door. Een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt en waar wij vaak over schrijven.

In die bankenwereld is de dienstverlening de afgelopen tijd afgenomen en zijn er verschillende bankfilialen gesloten. In januari 2019 ging Geldmaat van start. Hierdoor was het niet altijd meer mogelijk om in de buurt geld te storten, en soms hadden de geldautomaten storing, waardoor je verder moest reizen. Ook als het over financieringen gaat, laait af en toe de discussie op over banken. De diensten van banken worden snel duurder, zo ook de verwerking van contant geld. Een briefje van € 200,- inleveren kost bij sommige banken inmiddels al € 5,-. 

Nederlandse banken zijn te streng

En wat als je in de grensstreek een briefje van € 500, - accepteert van een Duitser die het heel normaal vindt om daarmee te betalen. Dit kan problemen veroorzaken omdat banken wettelijk verplicht zijn onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van deze biljetten. Ze vragen dan van jou dat je een kopie van het ID-bewijs maakt van degene die ermee betaalt. De regels die banken hanteren zijn in een aantal gevallen zelfs zo streng dat wij signalen van verschillende ondernemers krijgen dat ze ervoor gekozen hebben een bankrekening te openen in Duitsland.

Ondertussen neemt het gebruik van contant geld af, waardoor de kosten voor contante betalingen in verhouding steeds hoger worden. Als gebruiker van contant geld merk je hier steeds meer de nadelen van. Daarom zet Dibevo zich samen met andere brancheorganisaties in op de verkiezingen, waarbij we dit onderdeel willen maken van de brede welvaart.

Vicieuze cirkel 

De Rijksoverheid heeft onvoldoende aandacht besteed aan het belang van voorzieningen en het wegtrekken van overheid en bedrijfsleven. Het rapport 'Elke regio telt' laat duidelijk zien dat de leefbaarheid op veel plekken in Nederland onder druk staat door het verdwijnen van voorzieningen zoals huisartsen, bankfilialen en winkels. Dit zorgt voor grote afstanden tot de overgebleven voorzieningen en het verdwijnen van sociale contactmomenten in de eigen buurt.

Deze achteruitgang van maatschappelijke voorzieningen veroorzaakt een vicieuze cirkel, waarin ook binnensteden, wijken, buurten, dorpen en buitengebieden niet meer bijdragen aan een leefbare samenleving. Een gezonde regionale economie is van belang voor het vestigingsklimaat overal. Daarom zet Dibevo met het georganiseerde bedrijfsleven in op de komende verkiezingen. De overheid is aan zet als het gaat om het keren van die vicieuze cirkel. En dat willen we graag terugzien in de verkiezingsprogramma's.