20 juli 2023 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Aanmelding vereist voor nieuwe voorschriftplichtige diergeneesmiddelen

Begin 2022 is de Verordening diergeneesmiddelen ingegaan en zijn er nieuwe regels voor het op de markt brengen van diergeneesmiddelen. Een aantal diergeneesmiddelen, die alleen bestemd zijn voor specifieke gezelschapsdieren, waren voordat de nieuwe regelgeving inging vrijgesteld van een vergunning voor het in de handel brengen van een diergeneesmiddel. Doel van de vrijstelling was om ook diergeneesmiddelen beschikbaar te hebben voor minder gehouden en kleinere diersoorten. Met het ingaan van de verordening is dit veranderd. 

Antimicrobiële middelen, waaronder antibiotica, antivirale middelen, antischimmelmiddelen en antiprotozoaire middelen, zijn nu voorschriftplichtig. Voor deze categorie vervalt de vrijstelling voor een vergunning voor het in de handel brengen van een diergeneesmiddel.

Lijst van producten

Op de website van Bureau Diergeneesmiddelen is inmiddels de lijst met aangemelde producten gepubliceerd die nog gebruikt mogen worden als antimycotisch of antiprotozoair middel uitsluitend bestemd voor specifieke gezelschapsdieren. 

Veel middelen die gebruikt worden in de aquariumhobby, zoals malachietgroen en methyleenblauw, mogen nog wel verkocht worden als desinfectiemiddel, mits in de productinformatie staat dat het middel moet worden toegepast op de intacte huid.

Overgangstermijn

Voor antimycotica of antiprotozoaire diergeneesmiddelen bestemd voor de Nederlandse markt voor specifieke gezelschapsdieren is een verlengde overgangstermijn afgesproken:

  • tot 28 juli 2024 is het voor fabrikanten nog mogelijk batches te produceren;
  • tot 31 december 2024 is het voor de groothandel nog mogelijk al vrijgegeven batches te leveren aan de detailhandel;
  • voor de detailhandel en houder van dieren is afleveren/gebruiken tot einde houdbaarheid van het diergeneesmiddel mogelijk.

Deze verlengde overgangstermijn is afgesproken omdat er anders problemen met de beschikbaarheid van deze diergeneesmiddelen worden verwacht. Op nationaal en mogelijk Europees niveau moet nog verder bepaald worden hoe met deze diergeneesmiddelen omgegaan wordt na 28 juli 2024.

Aanmelding

Ben je verantwoordelijk voor het in Nederland op de markt brengen van antimycotica of antiprotozoaire diergeneesmiddelen voor specifieke gezelschapsdieren, maar heb je deze nog niet aangemeld? Om gebruik te kunnen maken van de overgangstermijn moet je deze diergeneesmiddelen vóór 1 augustus 2023 alsnog doorgeven.

Wanneer je als leverancier vragen hebt over dit onderwerp, kun je contact opnemen met Gerrit Hofstra, adjunct-secretaris wet- en regelgeving levende dieren en planten bij Dibevo.