18 juli 2023 | Dossier: Bedrijfsvoering,

GS1 datapool: stand van zaken

Eerder al deed een groep van 11 retailers een dringende oproep aan alle leveranciers van diervoeding en dierbenodigdheden tot het delen van productdata met GS1 datapool. En eind van dit jaar moet de GS1 datapool echt de enige bron zijn voor productdata in de tuin- en diersector. Maar wat betekent dat dan voor leveranciers? En hoe ver zijn de retailers?

De eerste retailers live

GRS Services, Tuincentrum Osdorp en Tuincentrum Pelckmans kunnen al geruime tijd data automatisch via de GS1 datapool ontvangen. Voor leveranciers is het wellicht niet altijd zichtbaar, maar de andere retailers werken ook hard aan het project. Ze hebben recent een PIM-systeem aangeschaft, zijn hun IT- en businessprocessen aan het inrichten of halen nu al data uit de GS1 datapool afnemersinterface zodat ze uiterlijk eind 2023 klaar zijn.

Start liever vandaag dan morgen

Wat zijn nu de stappen die leveranciers kunnen zetten? Marco van der Lee, sectormanager doe-het-zelf, tuin en dier bij GS1 Nederland adviseert om één persoon eindverantwoordelijk voor productdata te maken. “Nu ligt die verantwoordelijkheid vaak bij meerdere personen in de organisatie, die dat allemaal naast hun hoofdtaak doen. Begin vervolgens met het vastleggen van data van één productgroep en ga dan verder met de volgende productgroep. Dus klein beginnen, leren van de eerste ervaringen en vervolgens opschalen. En zoek de samenwerking met retailers op. Zo kun je als leverancier leren van ervaringen met andere leveranciers. Maar de belangrijkste boodschap is misschien wel: begin liever vandaag dan morgen, want eind 2023 komt snel dichterbij!”

Handige nieuwe video's om aan de slag te gaan

Op de website van GS1 Nederland staat informatie om aan de slag te gaan. Zoals handige video's over hoe je kunt starten met data invoeren en handvatten en tips om goede kwaliteit data te krijgen en te houden.