2 november 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering, Personeel,

NOW 3.0 vanaf 16 november aan te vragen

De tweede golf is een feit en verschillende ondernemers voelen dit opnieuw pijnlijk hard in de portemonnee. Het noodpakket banen en economie, dat onder andere bestaat uit de NOW, Tozo en TVL, wordt daarom verlengd tot 1 juli 2021. In de tussentijd wordt met name de NOW 3.0-regeling stapsgewijs afgebouwd. De NOW 3.0-regeling kan vanaf 16 november bij het UWV worden aangevraagd. Benieuwd hoe deze derde versie van de regeling in elkaar zit? Lees dan verder.

NOW 3.0 regeling

De NOW 3.0-regeling bestaat uit drie subsidieblokken die los aangevraagd moeten worden.

Subsidieblok 1

Subsidieblok 1 loopt van 1 oktober tot en met 31 december 2020. Aanvragen doe je vanaf 16 november tot en met 13 december 2020 wanneer je minimaal 20% omzetverlies lijdt. Het vergoedingspercentage is 80%. Tegelijkertijd mag de loonsom door ontslag van werknemers met 10% afgebouwd worden zonder dat dit invloed heeft op het subsidiebedrag.

Subsidieblok 2

Subsidieblok 2 loopt van januari tot en met maart 2021. Aanvragen doe je vanaf 15 februari tot en met 14 maart 2021 wanneer je minimaal 30% omzetverlies lijdt. Het vergoedingspercentage is 70%. Tegelijkertijd mag de loonsom door ontslag van werknemers met 15% afgebouwd worden zonder dat dit invloed heeft op het subsidiebedrag.

Subsidieblok 3

Subsidieblok 3 loopt van april tot en met juni 2021. Aanvragen doe je, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 17 tot en met 13 juni 2021 wanneer je minimaal 30% omzetverlies lijdt. Het vergoedingspercentage is 60%. Tegelijkertijd mag de loonsom door ontslag van werknemers met 20% afgebouwd worden zonder dat dit invloed heeft op het subsidiebedrag.

Wat verandert er nog meer?

Ontslag bij bedrijfseconomisch ontslag wordt niet langer gekort. Er geldt wel een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun werknemers bij ontslag te helpen bij de zoektocht naar nieuw werk. Dit doe je door contact te zoeken met het UWV om hulp te vragen bij werk-naar-werk begeleiding. Vraag altijd een bevestiging van jouw melding, anders loop je het risico alsnog 5% gekort te worden.

Dan nog even dit: zorg dat je je aangifte loonheffing hebt verstuurd naar de Belastingdienst, anders kan het UWV jouw NOW 3-aanvraag niet beoordelen.