19 augustus 2014

Brandbeveiliging: meer zekerheid met een certificaat

Sprinkler

Natuurlijk verwacht je dat je brandbeveiligingsinstallatie werkt zoals hij zou moeten, anders had je hem net zo goed niet kunnen aanschaffen of laten installeren. Een van de voorwaarden hiervoor is natuurlijk wel goede aanleg en goed onderhoud. Periodiek onderhoud geeft je de bevestiging dat alles werkt zoals verwacht, mocht het onverhoopt nodig zijn.

Je bent daarbij afhankelijk van je leverancier; een brandbeveiligingsbedrijf of installateur. Maar hoe weet je nu dat de leverancier zijn vak verstaat, goed werk levert en de systemen werken zoals je verwacht?

De toegevoegde waarde van een certificaat

Die zekerheid krijg je als je je brandbeveiligingssysteem laat leveren en onderhouden door een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf of laat installeren door een installateur mét een certificaat voor geleverde diensten. Dit geeft je niet alleen zekerheid over de kwaliteit van het geleverde systeem, maar is tegelijkertijd ook je bewijs dat er volgens de gestelde eisen en afspraken geleverd of onderhouden is.

Een gecertificeerd bedrijf beschikt over de benodigde kennis en kunde van de diverse brandbeveiligingssystemen. Verder moeten gecertificeerde bedrijven een klachtenregeling hebben en worden zij jaarlijks gecontroleerd door de certificatie-instelling. Met name dit laatste geeft extra waarde aan het certificaat aangezien het een kwaliteitscontrole is die uitgevoerd wordt door een onafhankelijke derde partij.

Kwaliteit en zekerheid

Het advies is dan ook om altijd gebruik te maken van de diensten van een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf én om het certificaat (het bewijs) te vragen.

De bedrijven die een certificaat kunnen leveren na levering of onderhoud zijn te vinden op www.preventiecertificaat.nl.

Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)