30 mei 2018 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Brexit grote onzekerheid voor Nederlandse bedrijven

Wat de Brexit na maart 2019 voor ondernemers gaat betekenen, is nog volstrekt onduidelijk. Toch zijn er manieren waarop mkb-bedrijven zich kunnen voorbereiden. Dat kwam naar voren tijdens de Rondetafelbijeenkomst Brexit die MKB-Nederland en Koninklijke Metaalunie vrijdag gezamenlijk organiseerden in Nieuwegein.

Brexit

Zo’n 15 aanwezigen – deskundigen en ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk – bespraken de mogelijke impact van een ‘harde Brexit’ en de manieren om daar straks en nu al antwoorden op te verzinnen.

Veel papierwerk en aanpassingen

Naast fiscale gevolgen, veel meer papierwerk en aanpassingen aan de eigen organisatie, kan de Brexit nog grotere consequenties hebben, waarschuwde MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser die de bijeenkomst voorzat. “Duidelijk is dat we maar beter rekening kunnen houden met een harde Brexit.” Volgens Brexit-experts van MKB-Nederland, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Brits-Nederlandse Kamer van Koophandel zal de politieke uitkomst van de Brexitonderhandelingen de komende jaren ondernemers flink kunnen raken.

Een geschatte groep van zo’n 35.000 mkb-bedrijven is op dit moment uitsluitend internationaal actief binnen de Europese Unie. Zij zullen de grootste gevolgen ondernemen. Ondernemers die nu ook al zakendoen met landen buiten de EU, zijn beter ingericht op de eisen die dat aan je organisatie stelt.

Tot op het laatst blijft er onzekerheid

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt hard om de ‘landing’ zo zacht mogelijk te laten verlopen. “De onduidelijkheid over hoe de Brexit gaat verlopen zal echter nog een tijd kunnen duren, en zelfs op het laatste moment kunnen overgangsafspraken straks nog wijzigen.” Tot op het laatste moment blijven ondernemers dus nog in onzekerheid over hun zakelijke kansen op de Britse markt.

Welke kritische keuzes zijn er later

De belangrijkste tip was dan ook te zorgen in beeld te krijgen welke kritische keuzes straks, als er wél meer duidelijkheid is, snel genomen moeten worden. "Denk na over hoe je organisatie wellicht anders ingericht moet worden, over wat nodig is om op veel terreinen aanvragen te doen of certificeringen te verkrijgen. Maar ook of de risico’s aanvaardbaar zijn als de handel met het VK stokt of uiteindelijk zelfs stopt. Hoe kwetsbaar ben je, hoe zit het met huidige contracten en voorwaarden en waar zitten je kansen als deze markt voor jou mocht wegvallen?"

Volgens Visser doen ondernemers er verstandig aan actiever te worden en regelmatig specifieke bronnen te raadplegen, zoals www.HulpBijBrexit.nl, een initiatief van onder andere MKB-Nederland en de Rijksoverheid. “Door je nú zo goed mogelijk te informeren over de terreinen die straks wellicht geraakt kunnen worden, kun je beter uit de startblokken komen zodra de mist eindelijk is weggetrokken.”