5 december 2012

BSA blijft jagen op bedrijven met illegale software

Als gebruiker van illegale software kun je maar beter geen vijanden hebben. De kliklijn van de BSA (Business Software Alliance) looft tot € 10.000 uit voor een goede tip die leidt naar een bedrijf dat illegale software gebruikt. Kan dat zomaar? Ja dat kan. En sterker nog: het gebeurt.

De BSA doet regelmatig invallen bij bedrijven waarvan het vermoeden bestaat dat ze inbreuk maken op intellectueel eigendom. De gevolgen kunnen voor zo’n bedrijf desastreus uitpakken.

Alle reden dus om uw softwarelicenties te controleren en/of te inventariseren. Als u geen illegale software gebruikt en alle licenties op orde heeft, hoeft u zich natuurlijk geen zorgen te maken.

Wat is de BSA?

De BSA is een samenwerkingsverband van softwareproducenten als Adobe, Corel en Microsoft dat als doel heeft om het gebruik van illegale software terug te dringen. De ‘softwarepolitie’, zoals de organisatie in de volksmond door het leven gaat, doet dat met voorlichtingscampagnes, maar ook door actief misbruik op te sporen en aan te pakken.

Steekproef

De BSA zet alle middelen in om te achterhalen of bedrijven illegale software gebruiken. De kliklijn is zo’n middel. Een andere methode die in 2012 werd opgestart, is het versturen van een brief waarin de BSA u oproept om vrijwillig deel te nemen aan een zogeheten Steekproef-Dossier.

Op basis van uw gegevens neemt de BSA ‘uw bedrijf onder de loep’. Wat er in feite gebeurt is dat de BSA zoekt naar ‘indicatoren’ die op mogelijke aanwezigheid van illegale software kunnen duiden. Slaat de wijzer van dit onderzoek in het rood, dan is de kans groot dat de BSA uw zaak voordraagt aan de voorzieningenrechter.

Kortom: de vrijwillige deelname aan het Steekproef-Dossier kan u letterlijk duur komen te staan. Ons advies: laat de brief voor wat hij is en begin dezelfde dag nog met het inventariseren van alle geïnstalleerde software en de bijbehorende licenties.

De BSA is geen politie

De BSA doet voorkomen alsof ze alle autoriteit hebben om de doopceel van uw bedrijf te lichten. Dat is beslist niet het geval. Mochten BSA-medewerkers zich bij uw voordeur melden, vraag dan meteen of zij een dwangbevel hebben van de Officier van Justitie. Zonder een dwangbevel bent u niet verplicht om hen binnen te laten en uw computers te laten controleren. Laat u in zo’n geval niet intimideren.