5 februari 2019 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten,

Buxusmot: verkoop geen gif maar nestkastjes

Zo heb je een groenblijvende heg en even later heb je alleen nog wat kale staken met bruine blaadjes. De buxusmot is geen geliefde tuinarchitect. Tien jaar geleden was deze invasieve exoot alleen nog maar in Noord-Brabant actief, maar vorig jaar koloniseerde hij ook de rest van Nederland.

Koolmees en Cydalima-perspectalis (buxusmot)

Zit er eenmaal mot in de buxus, dan is goede raad duur. Vaak grijpt de consument naar gif, maar dat heeft helaas ook bijwerkingen. De laatste jaren is het broedsucces van kool- en pimpelmezen in de stad sterk teruggelopen met vooral veel sterfte van de jonge meesjes. Hoewel nog niet wetenschappelijk bevestigd, zien onderzoekers verbanden tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren en de toegenomen sterfte.

Nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat kool- en pimpelmezen een voorkeur hebben voor buxusmot als voedsel en dat ze meestal maar een beperkt gebied hebben waarin voedsel gezicht wordt (meestal niet meer dan een meter of 30 van de nestkast). In plaats van gif tegen de motten, zou je dus beter nestkastjes voor mezen kunnen verkopen. Dat is waarschijnlijk minder effectief, maar in elk geval wel een stuk duurzamer. De buxus zal dan nog wel schade oplopen, maar hij kan met hulp van de mezen de ‘aanval’ van de motten wel overleven.

Foto: Wernervc en Wikimedia