4 februari 2019 | Dossier: Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving,

NVWA en Marktplaats gaan samen strijden tegen verboden producten en dieren

Marktplaats en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan samenwerken om de verkoop van illegale producten en verboden handel in dieren aan te pakken. Beide organisaties hebben een samenwerkingsdocument ondertekend met afspraken die helpen advertenties met verboden producten en dieren zoveel mogelijk te weren van de website. Ook zetten de partijen zich in voor betere voorlichting en toezicht. De samenwerking gaat officieel op 1 maart 2019 van start.

Blauwe rivierkreeft

Wanneer NVWA inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Markplaats, melden zij dat met een simpele druk op de knop aan de handelssite. Marktplaats verwijdert die advertenties dan met voorrang, waarbij de verkoper een melding krijgt van de NVWA (‘Notice and Take Down-procedure’). Met behulp van een door Marktplaats en de NVWA opgestelde trefwoordenlijst worden verboden aanbiedingen automatisch verwijderd. Van aanbieders die meerdere keren worden betrapt, wordt het account geblokkeerd.

Pilot

De NVWA heeft in het afgelopen jaar de ‘Notice and Take Down-procedure’ getest in een pilot. In een periode van ongeveer 2 maanden zijn bijna 100 advertenties voor gewasbeschermingsmiddelen en bijna 20 advertenties voor invasieve exoten verwijderd. Slechts een klein deel van de verwijderde advertenties werd na verwijdering een 2e keer geplaatst.

Zelf alert zijn

De NVWA en Marktplaats roepen consumenten op om ook zelf alert te zijn en het te melden als ze vermoeden dat er illegale dieren te koop worden aangeboden. Marktplaats heeft als platform zelf geen actieve rol in de handel en is niet aansprakelijk voor de inhoud die op de site wordt aangeboden, maar wil zich wel inzetten om kopers en verkopers goed voor te lichten over wat wel en niet kan en mag. Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden per dag 350.000 nieuwe advertenties geplaatst.

Standpunt Dibevo

Alle inspanningen van Marktplaats en NVWA ten spijt: Dibevo vindt dat dieren zich sowieso niet lenen voor verkoop via internet. Bij de verkoop van een dier behoort degelijke voorlichting door een aantoonbaar vakbekwaam iemand die dierenwelzijn als uitgangspunt hanteert. Deze kan de koper informeren, adviseren en behoeden voor een impulsaankoop. Verkoop van dieren hoort kortom niet via internet te lopen, maar via de professionele retail.

Foto: Carnat Joel